Sonkakrémes pogácsa, borozgatások kísérőjeként
Nagyon jól előkészíthető, nagy adag sütemény, a társaság érkezésekor csak át kell melegíteni a sütőben. Tapasztalatom szerint a sörivók sem szokták megvetni.
1 kg liszt
35 dkg zsír (40 dkg margarin)
1 ek ecet
0,5 kocka élesztő
1 tojás
1 ek só
tejföl
A szobahőmérsékleten meglágyított zsírt keverjük habosra, adjuk hozzá a lisztet és a sót, és keverjük morzsalékosra. Adjuk hozzá a tojást, a pici tejben feloldott élesztőt és annyi telfölt, hogy rugalmas, gyúrható tésztánk legyen. Mindezt célszerű előző este megcsinálni, és a lefedett tálba tett tésztát a hűtőben éjszakáztatni. Ha csak 1-2 órát állt a hűtőben, akkos sincs nagy baj.
Nyújtsuk ki a tésztát félcentis lappá, és 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjunk ki köröket belőle. A felének a közepét is szúrjuk ki, egy számmal kisebb szaggatóval, de a kiszúrt tallérokat is süssük meg. minden korongra ragasszunk tojásfehérjével egy gyűrűt, és a tetejét, meg a tallérokat is, kenjük meg a sárgájával. 180 fokos sütőben süssük szép pirosra.
főtt, füstölt hús (tarja, comb)
tejföl
szerecsendió
bors
mustár
vaj
só
A ledarált húsból a fűszerekkel, a lágy vajjal és a tejföllel kavarjunk paszta sűrűségű kenceficét, és tegyük félre, amíg szükségünk lesz rá. A kisütött pogácsákat töltsük meg a sonkakrémmel, fedjük le a tallérokkal és tálalás előtt a sütőben melegítsük át.