Sült bébicékla saláta

Kategória: Húsmentes fogások, Saláták

Amilyen finom a saláta, olyan undok dolog fényképezni. Akkora kontraszt van a sötét cékladarabok és a saláta halványsága között, hogy vagy kiégnek a világos foltok, vagy csak fekete folt látszik a céklák helyett.

Fényképezés nélkül is érdemes nekilátni, most még zsenge céklát lehet találni a piacokon. Igazából a diónyinál kisebbeket keressük, azok igazán gyengék. Ha kicsit nagyobbakat kapunk, azokat nagyon vékonyra szeleteljük, gyaluljuk.

A céklát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, gerezdekre. Serpenyőben forrósítsunk olíva és dióolaj keveréket, adjuk hozzá a céklát és fedő alatt puhítsuk meg. Vegyük le a fedőt és pirítsuk zsírjára, hogy kissé karamellizálódjanak a szeletek. Adjunk hozzá zsenge lilahagymát, ha kapunk cseresznyényi aprókat, akár egészben vagy épp csak félbe vágva. Picit sózzuk meg és balzsamecettel megcsepegtetve pároljuk roppanósra a hagymát is. hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg egy maréknyi finomra vágott bazsalikomlevéllel és keverjünk közé csíkokra vágott salátát. A csípős ízek kedvelői szórhatnak rá kevés chilipelyhet, ami remekül illik a cékla kicsit karamelles édességéhez. Két szelet lágy sajttal kiegészítve megteszi könnyű vacsorának is.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos