Tormás céklarizottó
Ilyen fantasztikus színű fogást ritkán tálalhatunk. Akik a céklát szeretik, ezt a receptet is szeretni fogják.
40 dkg cékla
25 dkg arborio rizs
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
3 dkg vaj
3 ek olaj
8 dl hús vagy zöldség alaplé
frissen reszelt torma
só, kakukkfű
pecorino, parmezán vagy más markáns ízű sajt
A nyers céklát hámozzuk meg és vágjuk ceruzavékony csíkokra. A hagymát vágjuk kis kockákra. Az olaj és vaj keverékén pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a céklát. Együtt pirítsuk néhány percig, majd adjuk hozzá a rizst és addig pirítsuk, amíg a szemek üvegessé kezdenek válni. Szórjuk bele a kakukkfüvet és nyomjuk bele a fokhagymát, majd öntsük fel a borral és hagyjuk elfőni. Merőkanalanként öntsük rá a levest, a következő kanállal akkor, amikor az előzőt felszívta. Közben folyamatosan keverjük, nehogy leégjen. A teljes főzési idő kb. 20 perc lesz, de kóstoljuk meg a rizst, hogy ne legyen szétfőtt, de ne is ropogjon. Bőkezűen szórjuk meg a lereszelt sajttal és keverjük bele a tormát is. A cékla édessége miatt elég sok sót felvesz az ételünk, de azért óvatosan sózzuk, mert az alaplé és a sajt is sós.