Szerelmes ischler – Ivett nyomán
Kedves ismerősünknek támadt ez a kedves ötlete, hogy február közepe táján, a szívecske kiszúróval készítette az ischlert.
28 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 kk fahéj
2 ek tejföl
A recept hozzávalóiból gyúrjunk tésztát annyi tejföllel, hogy összeálljon. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben egy órán át. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra és szúrjunk szívecske formákat belőle. 180 fokos sütőben épp csak addig süssük, amíg színesedni kezd, majd hagyjuk a sütőpapíron kihűlni.
A kihűlt szívecskéket kettesével ragasszuk össze savanykás lekvárral (sárgabarack, nemdarabos meggy, feketeribizli zselé, stb.). Ha van többféle kéznél, bátran használjunk mindegyikből, jópofa meglepetés lesz, éppen melyikbe harapunk. Takarjuk le másnapig és akkor vonjuk be a mázzal. Addigra kicsit megszívják magukat a lekvártól és nem esnek szét az összeragasztott párok.
A mázhoz víz fölött olvasszunk fel két tábla tortabevonót, keverjünk el benne 2 ek olajat vagy vajat, és vonjuk be az ischlereinket. Ha tudjuk tegyük sütőpapírra tett rácsra és locsoljuk rá a mázt, hogy szép sima legyen. Egyszerűbb ecsettel kenni, de akkor nem lesz olyan sima és az oldalát se tudjuk teljesen bevonni. Ilyenkor célszerű színes cukorral, kókuszreszelékkel díszíteni a friss mázt. Jól záródó dobozban jópár napig eláll, ha hagyják.