Szőlős fügedzsem – akár cukor nélkül is

Kategória: Befőzés

szolos-fuge-lekvarNem tömeglekvár, olyan különlegesség, amit csak kis mennyiségben, apró üvegekbe töltve készít el az ember. Nem csak a füge ritkasága és ára miatt, hanem a szőlő magozása miatt is, ami alaposan próbára teszi monotóniatűrésünket.

Nem is írok mennyiségeket, arányokat, mert ezek szabadon változtathatók. Bánjunk takarékosan a cukorral, mindkét alapanyagunkban van belőle bőven. Nem eretnekség a kilónyi gyümölcsre számított 25 vagy 20 dkg cukor sem. Egy kis tartósítószerrel minden hozzáadott cukor nélkül is eláll, és ha érett volt minden, édes is lesz.

érett füge
nagyszemű, édes szőlő (fekete szőlővel egész sötét lesz, fehérrel világos barna)
zselésítő (quittin, dzsemfix)
cukor

A füge legkülső, sötét héját nagyjából hámozzuk le, nem baj ha marad rajta valamennyi. A szőlőt szemezzük le, és vágjuk ketté a szemeket, majd magozzuk ki. Tegyük fazékba, adjuk hozzá a zselésítőt és óvatosan, meg-megkeverve forraljuk fel. Amikor kicsit megrogyott, nyomjuk bele a botmixert. Amikor felforrt, adjuk hozzá a cukrot és ismét forraljuk fel. Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre, majd takaróba bugyolálva hagyjuk másnapig kihűlni. Mivel egyik alapanyagunk se tartalmaz túl sok pektint, a dzsem meglehetősen folyós lesz. Célszerű a zselésítőhöz a használati utasításban írtnál 20 %-kal kevesebb gyümölcsöt adni.

 


4 hozzászólás a recepthez: “Szőlős fügedzsem – akár cukor nélkül is”


 1. Kata says:

  Ha láttad volna, ma milyen gyönyörű nagy szemű fekete mag nélküli(!) szőlővel találkoztam a zöldségesnél…

 2. G.Mariann says:

  Szeretném megkérdezni, hogy a szölő-füge arány a dzsemben 50-50%? Vagy esetleg más arányok vannak?

 3. jókaja says:

  Írtam, hogy nincs kőbe vésve, de a fele-fele az nem rossz arány.

 4. G.Mariann says:

  Köszi az infót, holnap szándékszon dzsemet gyártani. remélem a legnagyobb sikerrel. Eddigi receptjeid amit kipróbáltam, mind szuper jók :))) Gratulálok!Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos