Tavaszi alig húsos húsleves

Kategória: Egytálételek, Levesek

A tavaszi hűtőkievő akció újabb állomásaként főztem ezt az egytálétel tartalmasságú levest, friss zöldségekből.

A fagyasztóban az alapléhez valók várták a kritikus tömege elérését. Ahányszor húst veszek, a lepucolt darabkákat a fagyasztóba teszem. Idővel összejön egész komoly mennyiség, olyankor kezdek ilyen módon levest főzni. Az ilyen fagyasztós gyűjteményben van mindenféle hús, disznó, marha, szárnyas – ennek még az őzgerincről lefejtett hártya is gazdagította az ízét.

A fagyasztóból kivett dolgokat a nagy kuktába téve felöntöttem vízzel. Sót, borsot, pár szem szegfűborsot, egy babérlevelet, egy kis fej hagymát és pár gerezd fokhagymát tetem hozzá. Lefedve, épp csak szuszogva főztem néhány órán át. Leszűrtem, lehűtöttem és éjszakára betettem a hűtőbe.

A ráfagyott zsírréteget egy kanállal összetörve a jégtáblákat lehalásztam a levesről, majd felforraltam. A piacon összevásároltam mindenféle friss zöldséget – répa, gyökér, karalábé, zeller, kelbimbó, borsó – megtisztítva felvágva vagy legyalulva belefőztem. Mikor puhulni kezdtek grízgaluskát szaggattam bele, és egy fél csirkemellet is belefőztem, centis kockákra vágva. Az ilyen kockázott csirkemell percek alatt átfő, ha hosszasan rotyogtatjuk, csak kiszárad és megkeményedik. Finomra vágott petrezselyemzöld került a tányéron a tetejére.

Ma húslevesként ettük, holnap kevés tejföllel behabarva, citrommal ízesítve becsináltként folytatjuk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: