Túrós kukoricalepény

Kategória: Sütemények

A kukorica szerényen meghúzódik a búza árnyékában, ha nem az állatok takarmányozásáról van szó, hanem az emberekéről.

Ennek alighanem két oka lehet. Egyrészt történelmi beidegződésként a szegénységgel vált rokonértelművé, másrészt nem lehet ugyanúgy bánni vele, mint a sokkal lágyabb búzával. Nagyon száraz, sokkal több nedvesség kell az ételbe ahhoz, hogy megpuhulhasson, és ez tovább is tart.

Ez az egyszerűségében fantasztikus recept eddig még mindig sikert aratott, maradékot nem láttam belőle. Ebben a formájában már nem feltétlenül hóvégi vagy válságdesszert, de azért nem kell hitelt felvenni a bevásárláshoz.

15 dkg kukoricadara
6 dl tej
1 dl tejszín
8 dkg vaj
10 dkg cukor
15 dkg túró
2 kis tojás
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
késhegynyi só

Fűtsük be a sütőt 180 fokra, és egy tepsit, formát kenjünk ki vajjal. A tojásokat keverjük simára a lágy vajjal, adjuk hozzá a tejszínt, túrót, majd ha már sima, a tejet is. Keverjük el benne a többi hozzávalót is. Ha már forró a sütő, még egyszer erőteljesen keverjük át és öntsük az előkészített formába. Azonnal dugjuk a sütőbe, ahol 30 – 40 perc alatt pirosra sül.

Nem lesz a megszokott tésztákhoz hasonlóan lukacsos, inkább kicsit szalonnás, és nagyon finom, szaftos. Lehet turbózni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, de ez így, önmagában is olyan finom, hogy csak győzzük eldugni a sáskahadak elől.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: