Kókuszos máktorta
Ezt a nagyon finom tortát nem én sütöttem, nekem sütötték. Ennek megfelelően én csak egy cédulán kaptam meg a receptet.
Ismernek már annyira, hogy bármi jöhet, ami mákos és a kókusszal se vagyok ellenséges viszonyban. Mindez egy kis citrommal savanykássá tett mascarpone krémmel és csokival, egyenesen abbahagyhatatlan volt. Csalóka, mert a krémtől üdének, könnyűnek érezzük, mégse fér belénk több szeletnyi. A hozzávalókból jókora adag lesz, a nagy tortaformában kell sütni és sok vendéget hívni. Kisebb család esetén nyugodtan felezhető is.
25 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg darált mák
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg vaj
6 tojás
1 csomag sütőpor
2 – 3 dl tej
1 citrom lereszelt héja
1 ek vanília kivonat
Keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojások sárgájával, majd adjuk hozzá a mákot kókuszt, vaníliát és citromhéjat. Annyi tejjel keverjük el, hogy elég híg legyen, majd dolgozzuk bele a sütőporral összeszitált lisztet is. Sűrűn folyósnak kell lennie, mert ha nagyon kemény, esélyünk se lesz elkeverni benne a habot. A tojásokat fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal keverjük a tésztába. Öntsük a felét a tortaformába és 160 fokos sütőben, 15 – 20 perc alatt süssük meg. A vége felé szúrjuk meg tűvel, hogy lássuk, tisztán jön-e ki belőle, vagy átsült-e már a tésztánk. Elvileg lehetne egyben is sütni, de olyan magas lesz, hogy mire a közepe is átsül, a széle nagyon kiszárad. Csúsztassuk rácsra a megsült lapot, hogy hűlhessen és süssük meg a másikat is.
70 dkg mascarpone (két nagy doboz lecsöpögtetett tejföl)
20 dkg fehér csoki
2 dl tejszín
1 citrom lereszelt héja
fél citrom leve
1 ek vanília kivonat
Keverjük simára a mascarponet a vaníliával, citromhéjjal és lével. Verjük habbá a tejszínt. A csokit gőz fölött vagy mikróban lágyítsuk meg, és keverjük a krémbe. Végül óvatosan keverjük bele a tejszínhabot is.
Az alsó tortalapot kenjük meg valami nagyon pikáns lekvárral, pl. áfonyával, feketeribizli zselével, majd kenjük rá a krém harmadát. 10 dkg keserűcsokit olvasszunk meg 2 ek vajjal, és simítsuk erre a krém rétegre. Fedjük be a krém második harmadával és tegyük rá a felső tortalapot. A maradék krémmel kenjük be a tetejét és díszítsük krumplihámozóval készült csokiforgáccsal és kókuszforgáccsal.