Utánzat

Kategória: Húsmentes fogások, Tészták

barackosturogombocAz idei szép kajszitermés örömére, meg a magunkéra is, csak úgy ömlenek a barackos receptek. Addig olvasgattam, amíg sok recept részleteiből készült a mai vacsora. Ha többen is felfedezni vélik saját receptjük elemeit, az semmiképp sem a véletlen műve. Készülhettem én már a gombócolásra, mert minap válogattam egy jókora zacskóval a piac legapróbb barackjaiból.

Nagyimnál láttam, hogy ezeket vette, kimagozta, és egy mokkáskanál fahéjas cukrot töltött a mag helyre. Utánozhatatlanul hajszálvékony krumplis tésztát tudott nyújtani, így az egész barackkal sem lettek hatalmasak a gombócok, és jóformán csak barackot ettünk. Ha egyszer nekiállt nemigen hagyta abba száz gombócka alatt. Pirított morzsával és fahéjas tejföllel tálalta, kivéve finnyás unokájának, aki a pucér gombócot szerette.

Úgy magoztam ki a barackokat, hogy egyben maradjanak. A tésztához fél kiló túrót simára kevertem három tojás sárgájával – meg egy fél fehérjével, mert persze hogy az utolsó tojás sárgája belefolyt. Tettem bele kb. 5 dkg cukrot, kis vaníliát és egy citrom lereszelt héját. Belekevertem 6-8 dkg lisztet, és a tojások habbá vert fehérjét. Amolyan sűrű pudingféle állaga volt, reménytelennek láttam bármiféle formázását, inkább a teljes szétfövésétől tartottam. Beledolgoztam még 5-6 dkg lisztet, így már kezdett valami sűrűsége lenni. Vizet forraltam, és két kanállal, meg a nedvesített mancsommal, fél barackocskákkal bélelt izéket szerencsétlenkedtem belőle. Gombócnak nehéz lett volna nevezni, mert még véletlenül sem emlékeztetett kerekre a formája.  Hamar feljöttek a víz színére, de segítséget kértek a megforduláshoz is. Végül csak megfőttek, és nem szét.

Közben egy jó marék barackocskát egy kis vízzel odatettem főni. Kellemesen vékonyhéjú gyümölcs volt, megspórohattam a hámozását. Mikor kezdett megfőni, cukorral, fahéjjal és pici gyömbérrel ízesítettem, és a motoros fakanállal (lánykori nevén botmixerrel) sima mártássá dolgoztam.

Fantasztikusan könnyű lett a tésztája, szinte elszállt. Remek volt hozzá a savanykás barack mártásként is, meg ráharapva is. Mindez kárpótolt az esztétikai hiányaiért.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos