Tojás szőkítés

Kategória: Egyebek

Tegnap írtam egy bejegyzést, amiben arról panaszkodtam, hogy se égen, se földön nem lehet fehér héjú tojást kapni, pedig színesre festeni az lenne az igazi. A világosabb, élénkebb színek a barna alapon nem mutatnak igazán jól.

Beszerzési forrást ugyan senki sem tudott mondani, de egy kedves olvasó írt egy linket, ahol a barnából fehéret varázslatot írják le.

Nagyon ígéretesen hangzott, hiszen ha feltörjük a barna tojást, láthatjuk, hogy belülről bizony fehér a héja. Reálisan elképzelhető tehát, hogy a külső, színes réteget lemaratva, világossá tehető.

Délután neki is álltam, hiszen csak tojás és ecet kell hozzá, az meg akad idehaza. Ez a kiinduló állapot képe, egy kiadósan szoláriumozott tojással.

Ahogy az a receptben leíratott, a pohárba tett tojást nyakon öntöttem az ecettel. Sima 10 %-os ecetet használtam hozzá. Ahogy kell, hamarosan pezsegni is kezdett, ami olyan jól sikerül, hogy a sok buboréktól a tojás hamarosan úszni kezdett, úgy kellett lenyomkodni a pohár aljába, hogy mindenütt érhesse az ecet.

Ilyen szépen pezsgett, buborékosodott. Mintegy negyed órácskát játszottunk egymással, ő felúszott, én visszaküldtem. Közben érezhetően nyálkássá vált először, amikor a külső védőhártyája fellágyult, majd leázott. A negyed óra elteltével érezhetően érdesedni kezdett a felület, így leöntöttem róla az ecetet és hideg vízben lemostam. Nem lágyult meg, így nem volt szükség az áztatásra.

Az eredmény nem lett meggyőző. A tojás jól láthatóan világosabb lett, de a fehértől elég messze van. További áztatással biztos lett volna világosabb is, de emlékszem, amikor az egyik tojásfestő lébe megborult a tömény ecet, a festett tojás olyan volt, mint ha smirglibe csomagoltuk volna.

Még mindig keressük együtt a fehér tojások Kanadánál közelebbi forrását!

 


9 hozzászólás a recepthez: “Tojás szőkítés”


 1. sedith says:

  Emlékszem, tavaly karácsony után ellepte az üzleteket a fehérhéjú tojás. Még csodálkoztam is, hoyg ezt most honnan szedték elő? De mire húsvét lett, azt hiszed, lehetett valahol bár egyet is kapni?

 2. Aliz/azila says:

  Hetek óta ezzel szekálom a tojásárusomat a piacon, de azt mondja, hogy elvétve tojnak fehéret a tyúkok. Azt hittem, hogy ez fajta kérdése, de szerinte nem, mert nála is néha előfordul, hogy becsúszik 1-1 fehér. Eddig egyszer sikerült a Metróban venni Húsvét előtt fehér tojást, szépek is lettek a festett tojások.

 3. Altair says:

  Nálunk a spárban lehetett kapni tavaly húsvétkor is még festett tojást is. De Bécs mellett biztosan kapsz, mert nyugatabbra szeretik a fehér héjút is.

 4. Krisztina says:

  Szia!
  Jelentem megcsináltam én is és tényleg fehér lett, igaz 20%.os volt az ecetem és 3x 15 percet ázott benne a tojás és mindig lesikáltam róla a barnaságot egy szivaccsal . Gyönyörű lett . Köszönöm az ötletet :)!!!! Bár azt nem tudom hogy a tojás átvette-e az ecet ízét?:)))

 5. zsolt says:

  Szegeden az új mars téri csarnokban lehet kapni fehér héjú tojást. Finnországból hozzák be. Csak 22 forint.

 6. kcser says:

  Budapesten a Dob utcai kóserboltban kapsz fehér tojást. (Gozsdu udvar bejárat mellett bal oldalon), igaz pecsételve van, de az lehet, hogy mosással lejön. 30 Ft/db

 7. Kriszta says:

  Én a piacon kiválogattam a legvilágosabb tojásokat, és 20%-os ecetben 15 perc áztatás és szivaccsal óvatosan dörgölés után gyönyörű fehérek lettek. Amelyk nem az ment vissza büntiből még egyszer az ecetbe. Végre festhettem rózsaszín tojást! Ugyanis hétfőn festett tojást kell vinni a gyerekeknek az iskolába. Húsvét előtt két héttel! Na, mindegy, ez is megvan.

 8. Orsolya says:

  meggyorsítottam a folyamtot, vízkőoldóba tettem 3 perc forgatás majd dörzsölés, hófehárek, persze csak már kifújtnál alkalmazható

 9. Németh Ágnes says:

  A Fehérvári úti piacon lehet hófehér tojást kapni!


-->

Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos


%d bloggers like this: