Tojás szőkítés

Kategória: Egyebek

Tegnap írtam egy bejegyzést, amiben arról panaszkodtam, hogy se égen, se földön nem lehet fehér héjú tojást kapni, pedig színesre festeni az lenne az igazi. A világosabb, élénkebb színek a barna alapon nem mutatnak igazán jól.

Beszerzési forrást ugyan senki sem tudott mondani, de egy kedves olvasó írt egy linket, ahol a barnából fehéret varázslatot írják le.

Nagyon ígéretesen hangzott, hiszen ha feltörjük a barna tojást, láthatjuk, hogy belülről bizony fehér a héja. Reálisan elképzelhető tehát, hogy a külső, színes réteget lemaratva, világossá tehető.

Délután neki is álltam, hiszen csak tojás és ecet kell hozzá, az meg akad idehaza. Ez a kiinduló állapot képe, egy kiadósan szoláriumozott tojással.

Ahogy az a receptben leíratott, a pohárba tett tojást nyakon öntöttem az ecettel. Sima 10 %-os ecetet használtam hozzá. Ahogy kell, hamarosan pezsegni is kezdett, ami olyan jól sikerül, hogy a sok buboréktól a tojás hamarosan úszni kezdett, úgy kellett lenyomkodni a pohár aljába, hogy mindenütt érhesse az ecet.

Ilyen szépen pezsgett, buborékosodott. Mintegy negyed órácskát játszottunk egymással, ő felúszott, én visszaküldtem. Közben érezhetően nyálkássá vált először, amikor a külső védőhártyája fellágyult, majd leázott. A negyed óra elteltével érezhetően érdesedni kezdett a felület, így leöntöttem róla az ecetet és hideg vízben lemostam. Nem lágyult meg, így nem volt szükség az áztatásra.

Az eredmény nem lett meggyőző. A tojás jól láthatóan világosabb lett, de a fehértől elég messze van. További áztatással biztos lett volna világosabb is, de emlékszem, amikor az egyik tojásfestő lébe megborult a tömény ecet, a festett tojás olyan volt, mint ha smirglibe csomagoltuk volna.

Még mindig keressük együtt a fehér tojások Kanadánál közelebbi forrását!

 

%d blogger ezt szereti: