Vajpuha szeletek vén marhából

Kategória: Marhahúsok, Technikák - trükkök

Időnként nem sikerül igazán szép húst kapnunk, otthon látjuk csak, hogy alighanem igen szép kort érehetett meg eredeti gazdája. Ilyenkor segítség ez a recept, de olyan finom, hogy bármikor készíthető.

50 dkg marhafartő (de más részéből is jó)
3 tojás
3 ek. olaj
10-12 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl
1 teáskanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt feketebors

A húst 8 szeletre vágjuk, és húsvágó deszkára helyezzük. Bőven meghintjük zsemlemorzsával, majd a morzsát húskalapáccsal beleverjük. A másik oldalával ugyanezt csináljuk. Addig mártogatjuk a morzsába, és verjük bele, amíg egybefüggő réteget nem képez a húson.

Kuktafazekat teszunk a tűzre, beleöntjük az olajat. Amíg forrósodik felverjük a tojásokat, beleszórjuk a borsot, 1 teáskanálnyi sót. A morzsás hússzeleteket egyenként megmártjuk a fűszeres tojásban és a forró olajon mindkét oldalukat hirtelen, erős lángon átsütjük, majd  félretesszük.

Ha minden hússzeletet elősütöttünk, az összeset visszatesszük a kuktaba. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, ráöntünk 2 pohár vizet és a megmaradt tojást belecsorgatjuk. A kuktát lezárjuk és a jelzéstől számított 25 percig kis lángon pároljuk.

Ezutan a tejfölt a liszttel simára keverjük. A puha hússzeleteket óvatosan kiemeljük a mártásból, amit besűrítünk a lisztes tejföllel, végül visszatesszük bele a húst. Még egyszer összeforraljuk. Galuskával, makarónival vagy zsemlegombóccal tálaljuk. Ha nincs kukta, akkor a párolási idő kb. 1 óra, de akkor figyelni kell arra, nehogy az alja leégjen, és a folyadékot is pótolni kell időnkent.

Ez az alaprecept bátran variálható más ízesítésekkel is. A lényege a belevert morzsa, a tojásba mártás és hirtelen megsütés. Innen azzal pároljuk, amihez épp kedvünk van.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos