Egybesült marhapecsenye vörösboros mártásban
Igazi ünnepi pecsenye, ha szép marhahúst kapunk. A legmutatósabb formája a képen is látható fehérpecsenyének van, de nagyon zsírtalan hús, nem célszerű megspórolni a szalonnával való megspékelését.
1 kg marhahús (megspékelve)
1 kis konzerv paradicsompüré
1 e.kanál mustár
1/2 t.kanál őrölt feketebors
1 t.kanál pirospaprika
1 t.kanál só
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 szem borókabogyó
1 e.kanál mustármag
6 szem szegfűbors
1/4 l vörösbor
1 dl tejszínk
kevés liszt vagy keményítő
Összekeverjük a paradicsompürét, a mustárt, a sót, borsot és paprikát. Ezzel jól bekenjük a húst, majd a tálba rakjuk. Ha lehet, ezt az előző este csináljuk meg, és hagyjuk a hűtőben pihenni másnapig. Célszereű egy órával hamarabb kivenni a hűtőből, hogy ne teljesen hidegen kerüljön a sütőbe. Mellérakjuk a többi fűszert is, és felöntjük a borral. 200 fokos sütőben, lefedve, kb. 2 óra alatt készre sütjük. Ezután a húst a tálból kiszedjük, meleg helyre állítjuk. A visszamaradt pecsenyeléhez adjuk a liszttel elkevert tejszínt (liszt vagy keményítő csak akkor kell bele, ha a sütés végére híg maradt a lé, egyébként elég a tejszín), és összeforraljuk. Felszeleteljük a húst és visszatesszük a szeleteket a mártásba. Burgonyakrokettel vagy krumplipürével kínáljuk.
Azért az urnatemető linkje egy gasztro oldalon, Ízbolygó és Chili&Vanília blogja mellett elég morbid…
Kedves Névtelen!
Ha nagyon poénos akarnék lenni, mondhatnám, hogy azért kell, mert hamar oda jut az, aki nem jó kaját eszik.
Ennél azért sokkal prózaibb okból került fel, az oldal tesztelésekor kellett beírnom néhány linket, és ennek a gazdájáról tudom, hogy nem fog tiltakozni.
Elgondolkodtató egyébként ambivalens viszonyunk a halálhoz, ami pedig természetes befejezése életünknek.
Bolgdog Karácsony
Feliz Navidad
Mery Christmas