Gyors vacsora húsevőknek
Minimális előkészítéssel bármikor 5 perc alatt tehetünk az asztalra frissen sült húst, ami garantáltan szaftos és puha. Ráadásul univerzális, mert ha nincs kedvünk felvágottat (v)enni, akkor csak egy sonkavékonyságú szeletet kell vágjunk és akár a tízórais szendvicsbe is beletehetjük.
A rendkívül bonyolult hozzávalók:
egy darab kicsontozott tarja (karajjal is működik)
1 fej hagyma
3 – 4 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény, majoranna …
(én szeretem a tubusba csomagolt por alakú fűszer keveréket)
A húst alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel, bőkezűen adagolva, mert egy ilyen vastag darabot nehezen járja át az íze. A hámozott hagymával és fokhagyma gerezdekkel együtt bekötjük egy sütőzacskóba és legalább néhány órára hűvösre tesszük, ezzel is időt adva a fűszereknek. A sütőt beállítjuk 80 fokra és betesszük a húst 3 – 4 órára. Érdemes a nyers húst az ujjunkkal megnyomogatni, hogy érezzük majd a különbséget, mennyire rugózik másképp az elkészült. Ha a sütőnket nem lehet ilyen alacsonyra leszabályozni, nyugodtan tehetjük magasabb hőfokra is, annak megfelelően rövidebb időre. Sajnos minél magasabb hőfokon készül, annál több levet enged, annál szárazabbá válik a hús.
Amikor késznek ítéljük, vegyük ki, hagyjuk lehűni és pakoljuk be a hűtőbe. Amikor gyorsan kell az éhhalál veszélyét elhárítani, vágjunk belőle 1 cm körül vastagságú szeleteket, és serpenyőben, pici olajon, pirítsuk oldalanként 1 – 2 percig. Mire egy abroszt dobunk az asztalra tányérral és evőeszközzel, már tálalható is. Mustár, torma, savanyúság és bármilyen köret kerülhet mellé, vagy csak egy szép karéj friss kenyér, a legtöbb ragadozó beéri azzal is.
Annyira szeretem az ötleteidet! Sokat segítesz nekem!
Ajaj, már megint az egyik drágaság a képen! Nem tudnék leszokni a húsról, szerintem legalábbis nem menne… Hát, van aki egy ilyen helyeskére nemet tud mondani???? De miért? Én nem tudnék. Egy szép fej lilahagyma, egy helyes szelet kenyér, és jó napot!:)