Expressz kókusztallér – tojásfehérje hasznosítás

Ez a recept többféle szempontból is ügyes. Fel lehet használni hozzá sok kimaradt tojásfehérjét, ami a fagyasztóban álmodozik a sütő melegéről, nem tart semeddig se az elkészítése, és még finom is.
Tegnap dupla adagból csináltam, mert épp 8 fehérje volt egy tömbbé fagyasztva. Közetetésbe kellett beadni valami finomat, illett volna kicsit kidíszíteni, de arra már végképp nem volt energiatartalék. A recept hozzávalói az eredeti, szimpla adag szerintiek.
4 tojásfehérje
10 dkg kókuszreszelék
8 dkg cukor
3 dkg liszt
5 dkg vaj
A fehérjéket verjük kemény habbá, majd szórjuk bele a cukrot, és azzal verjük még keményebbre. A vajat olvasszuk meg, de hagyjuk kézmelegre lehűlni. Legjobb, ha mikróban, nem túl nagy teljesítményen olvasztjuk, akkor elve nem melegszik túl, és a bögre fala hamar visszahűti. Óvatosan keverjük össze a többi hozzávalót a cukros habbal, hogy minél kevésbé essen össze. Ha nagyon szétkeverjük a habot, az egész maszatnak lecsökken a térfogata és csak kevés tallért tudunk sütni belőle.
Rakjunk sütőpapírt a tepsikbe, majd teáskanállal rakjunk rá kupacokat, amiket kicsit kenjünk el, egyenletesen laposra, lehetőleg kerekre. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük halványra. Azon frissiben ne nyúljunk hozzá, pár perc hűlés után tudjuk lehúzni a papírról. Szaftos, kicsit ragadós tallérokat kapunk, nem száraz habcsókot. Olvasztott csokival szerettem volna megcsorgatni díszítésül, ez az ami elmaradt. Meg viszont nem maradt az összejövetel végére.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu
Hu. Kókusz? Bármennyi!
Tele van a hűtő fehérjével, van vagy 15 tojásnyi…