Ponty kékre főzve – klasszikus ünnepi étel

Kategória: Halételek, Technikák - trükkök

kekponty-1a

Igazi klasszikus recept, nagyanyáink idején is népszerű volt. Mára veszített ebből a népszerűségéből, pedig megérdemli, hogy felelevenítsük. A rengeteg fűszer aromája és a kékes színe egészen különleges, ünnepi fogássá teszi. Nagyon friss halból készítsük, annak van igazán jó íze. Tükörpontyot vegyünk hozzá (bőrös lenne az igazi, de olyat nem nagyon látni), ne pikkelyest és nagyon óvatosan szedjük le a pikkelyeit, belezzük ki, és épp csak egy kicsit öblítsük le. Mindennek az a célja, hogy a bőrének síkos rétegét ne sértsük meg, ne távolítsuk el, mart az fog az ecetes lében kékre színeződni. A ponty torkából ne felejtsük el kiszedni a keserűfogát! Egész ponty esetén fejenként 40 – 50 dkg-ot számoljunk. Ha sokan vagyunk, inkább filézzük le a halakat, mert egyben nem tudnánk megfőzni.

A páclé hozzávalói:

2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
fél zeller
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
10 szem borókabogyó
1 tk mustármag
1 tk koriandermag
rozmaring, majoranna, tárkony, kakukkfű, (kapor, fekete üröm)
só, kevés cukor
2 dl fehérbor
2 dl 6 %-os ecet

A zöldségeket karikázzuk fel és kevés olajon pirítsuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, ami majd ellepi a halat. Tegyük bele a fűszereket és forraljuk 20 percig. Adjuk a lébe a bort és az ecetet, majd fektessük bele a halat.  Egész pici lángon, épp csak gyöngyözve főzzük, a hal méretétől függően 20 – 30 percig. Főtt krumplival körítve, citromgerezdekkel díszítve tegyük asztalra.

Ha egészben főzzük a halat, dugjunk a hasába néhány kisebb krumplit, így jobban megtartja a formáját. Ha olyanok is ülnek az asztalnál, akik félnek a szálkáktól, sűrűn irdaljuk be a halat. A látványosságából ugyan veszít, de nyugodtan eheti bárki.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos