Töltött cukkinicsónakok

2012. 08. 27. • Kategória: Disznóhúsok, Fogyókúra

2 közepes zsenge cukkíni
40 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 fej hagyma
1 nagy doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma

bors
majoranna
paprika
őrölt köménymag
olaj

A rizst kétszeres menyiségű sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk hűlni.

A megmosott cukkíni szárát úgy vágjuk le, hogy 2-3 mm maradjon belőle. Hosszában félbe vágjuk, majd karalábévájóval kifaragjuk a közepét. A kifaragott belét kisebbre vágjuk. A kockára vágott hagymát kevés olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk az aprított cukkínibelet és puhára pároljuk.

A darált húshoz adjuk a rizst, a hagymát, óvatosan megsózzuk és borssal, paprikával, majorannával és köménymaggal ízesítjük, majd alaposan összegyúrjuk. Megsózzuk a kivájt cukkínicsónakok belsejét és megtöltjük a húsos töltelékkel. Kiolajozott tűzálló edényben egymás mellé fektetjük. Eddig akár előző este is előkészíthetjük és lefóliázva a hűtőbe tehetjük.

Ha nem kell nagyon siessünk, 80 fokon süssük 2-3 órán át, így haraphatóbb marad a cukkíni. Gyorsabban elkészül, ha 180 fokon sütjük, kb. 40 percig. Mialatt sül a tejfölt kicsit megsózzuk és elkeverjük benne a szétnyomott fokhagymát. Amikor a húsos töltelék már átsült, leöntjük a fokhagymás tejföllel és a legforróbbra állított sütőben vagy a grill alatt megpirítjuk. A hús köreteként maga a cukkíni szolgál, csak nagyon nagy étkűek kínáljanak hozzá krumplit vagy rizst.

A tejfölbe keverhetünk reszelt sajtot is.

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2012. augusztusi számában.