Csirkemáj pástétom – egyszerűen, gyorsan

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Hideg ételek

darabos-csirkemajas1Már reklamáló hangokat hallottam, hogy mikor csinálok megint májast. Igazuk is volt, elég rég nem csináltam, aminek leginkább a nyár melege az oka, olyankor óvatosabban bánok a belsőségekkel. Ugyanakkor a májasok olyan egyszerűen elkészíthető receptek, hogy nem is értem, miért lehet eladni a boltit.

Ez egy alap recept, amin most annyit csavartam, hogy a máj egy részét darabkákra vágva kevertem a masszába, változatosabbá, látványosabbá téve.

0,5 kg csirkemáj (ha szívesen adták, az jó lesz a legközelebbi húslevesbe)
10 dkg zsír
bors, kaukkfű, szegfűbors, szerecsendió

A májakat vágjuk kétfelé a közepén, így könnyebben lepucolhatjuk róla a hártyákat, sárga hájdarabokat. Ha valahol zöld folt van rajta, azt gondosan vágjuk ki. A csirke bontásakor megsérthették az epéjét, az színezte el, ha rajta hagyjuk, kesernyés ízét érezni  fogjuk. Én a májak ellaposodó széleiből vágtam a darabkákat, a többit beleszórtam a forgókéses aprítóba. Szórjuk meg a fűszerekkel, adjuk hozzá a zsírt, de a sót ne tegyük még rá. Alaposan dolgozzuk el hogy sima folyékony állagú legyen. Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk hozzá a sót és azzal még egy kicsit dolgoztassuk a gépet. Amikor kinyitjuk, ne ijedjünk meg! Szinte gumiszerűen rugalmas, nyúlós masszát találunk a gépben. Ez attól van, hogy a sótól ragacsossá vált, ettől nem fog szétesni a kész májasunk. Keverjük el benne a májdarabkákat, hogy egyenletesen helyezkedjenek el a masszában. Simítsuk formába és tegyük a sütőbe. 90 fokon hagyjuk 2 órán át hőkezelődni. Ha így teszünk, a vágási felülete kicsit rózsaszínes marad, szépen látszanak benne a májmozaikok. Nekem most kicsit elszaladt a hőmérséklet, 100 fok fölé, így szürkésebbé vált.

darabos-csirkemajas2Végül lássuk, hogy lehet egy folpackba csomagolt kartonlapocskával és két támasztóval kisebbre venni a formát, ha nagyon vékonyka lenne benne a májasunk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos