Eperdzsem másképp

Kategória: Befőzés

A nehezen beköszöntő meleg időjárással lassan beindul az igaz, szabadföldi eperszezon. Bár az elmúlt időszak esős, hideg időjárása erősen megviselte az epreseket, azért csak marad valami befőzni való is.

Az eper és a paprika párosítása elsőre biztos szokatlannak tűnik, ugyanakkor ha a chutneykra gondolunk már ismerősebb lehet. Érdemes először kis adaggal tesztelni a befogadó közönséget, utána győzzünk csak eleget tenni a „rendeléseknek”.

1 kg eper
0,5 kg piros paprikahús (kaliforniai)
2 chilipaprika
0,5 kg 3:1 befőző cukor (vagy cukor és zselésítő)

Az epret mossuk meg, szedjük le a szárát és vágjuk félbe, a nagyon nagyokat negyedbe. A megmosott paprika csumáját és magjait távolítsuk el. Tegyük a 200 fokra előfűtött sütőbe a paprikát, 10-15 percre, hogy lehúzhassuk a héját. A meghámozott paprikát vágjuk csíkokra és adjuk az eperhez. A chilipaprika csumáját is vágjuk ki, a húsát pedig aprítsuk vékony csíkokra. Adjuk a lekvárhoz és a használt cukor vagy zselésítőszer használati utasítása szerint főzzük lekvárrá. A zselésítővel olyan rövid ideig kell főzni, hogy darabos marad. Aki püré simaságúan szereti, botmixerrel dolgozza simára. A lekvároknál szokott módon tegyük üvegekbe, zárjuk le és hagyjuk kihűlni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos