A világ leggyorsabb sós desszertje
Nem csak a leggyorsabb, de még jól elő is készíthető. Akár félkész állapotban a fagyasztóba is tehetjük, így ha váratlanul kell, tényleg percek alatt tálalható.
Érdemes zsíros, olvadékony sajtot használni hozzá olyat, aminek jellegzetes íze van. A választott sajttól függően kínáljunk hozzá bort, ezúttal ne féljünk egy édestől, akár egy aszútól se. Szerintem sajtkedvelőknek kötelező.
A hozzávalók egy adagra vonatkoznak.
5 dkg reszelt sajt (ementáli, cheddar, provolone, …)
1 tk tejföl
piros bors
mogyoró
A reszelt sajtból szórjunk 10 cm-es köröket egy sütőpapírra. Pár percre tegyük meleg sütőbe, hogy elolvadjon, de ne piruljon meg. Vegyük ki a tepsit és hagyjuk kihűlni, hogy a sajt megkeményedjen, majd emeljük le a papírról a sajtkarikákat. A mogyorót késsel vágjuk durvára és tepsin elterítve, vagy száraz teflon serpenyőben pirítsuk meg. Eddig akár előző nap is elkészíthetjük, vagy fagyasztóba tehetjük az elősütött lepénykéket.
Amikor tálalnánk, kenjük meg tejföllel a lepények hátát és ezzel az oldalával fektessük tányérra. Nem rontjuk el, ha a tejfölbe nyomunk egy gerezd fokhagymát. Tegyük a tányérokat 70 – 80 fokos sütőbe, amíg átmelegszenek és a sajt ismét meglágyul. Közben mozsárban nyomjunk szét kevés piros borsot, és szórjuk a sajtlepényekre, a pirult mogyorószilánkokkal együtt.
nagyon tetszik. én parmezánból szoktam készíteni sajtostallérokat. a fokhagymás tejföl külön jót tehet neki;-)