A világ legjobb süteménye

Kategória: Sütemények, Torták

Szerénytelen neve nem tőlem származik, mint ahogy maga a recept sem. Aliztól tanultuk a konyhalistán, Ő hozta a receptet Norvégiából. Ott keresztelték el Verdens beste névre, ami valami ilyesmi jelent. Az már ízlés kérdése, ki mit tart a legjobbnak, de az biztos, hogy jól variálható, egyszerűen elkészíthető és mutatós, nomeg tényleg finom is.

verdensbeste212,5 dkg margarin (a vaj se rontja el)
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
4 tojás
3 ek. tej
1/2 zacskó  sütőpor
1/2 rúd vanília (1 cs vaníliáscukor)

Az alapjához keverjük ki a cukrot a margarinnal és a tojások sárgájával. Keverjük el benne a tejet, vaníliát és a sütőporral elkevert lisztet. Ha vaníliával csináljuk, érdemes a tejbe belekaparni a vaníliarúd belsejét, beledobni a rudat, felfőzni és hagyni kihűlni. Verjük fel a tojások fehérjét, a 20 dkg cukor belecsurgatásával, kemény habbá. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rajzoljunk egymás mellé két akkora téglalapot, mint amekkora a tortatálunk. Ha kerek tortának csinálnánk meg, akkor a tortakarikát rajzoljuk körül kétszer. Úgy kenjük rá a tésztamasszát, hogy 1-2 cm-rel kisebb legyen, mint amit rajzotunk, sütés közben ugyanis kissé szét fog terülni. A nyers tészta tetejére kenjük rá a habot, ekkor valahogy így fog kinézni.

verdens1aNem túl forró sütőben (kb. 160 fok) süssük hogy átsüljön az alja is, mire a teteje kezd színesedni. hagyjuk hűlni egy kicsit, majd hosszában vágjuk ketté. Ha karikákat sütöttünk, akkor ez értelemszerűen kimarad. Hosszú, vékony pengéjű késsel, vagy tortalapáttal válasszuk el a papírtól, és az egyiket csúsztassuk a tálra. Óvatosan dolgozzunk, mert a tetején törik, morzsálódik a hab. Az eredeti receptben főzött vaníliakrémmel kenik meg. Nagyon finom lesz pudingporból főzött krémmel, vagy hidegen kikeverhetővel is. A krém ízével is bátran kisérletezhetünk, a tegnapi kakaós pudingporból készült, két evőkanál kakaóval és egy teáskanál neszkávéval javítva. A krémmel megkenjük az alsó tészta tetején levő habot, majd rácsúsztatjuk a másik lapot, a habjával felfelé. nagyon könnyű, mutatós ötrétegű (tészta-hab-krém-tészta-hab) süteményt kínálhatunk. Tortaként is nagyon mutatós. Elkészítése, a sütési időt nem számolva, alig több egy fél óránál.

 

%d blogger ezt szereti: