Fekete Erdő lekvár

Kategória: Befőzés

Meggyszezon küszöbén érdemes feleleveníteni ennek a különleges finomságnak a receptjét. Nem tömegárú, érdemes apró üvegekbe tölteni, az esetleges megajándékozottaktól így is hálás pillantásokat fogunk kapni.

1 kg kimagozott meggy
10 dkg étcsoki (tortabevonó) gőz fölött megolvasztva
0,5 dl cseresznyepálinka
50 dkg cukor
zselésítő

A meggyet kicsit összeturmixolom és nagy lángon felteszem főni a zselésítővel. Közben megolvasztom a csokit és belekeverem a pálinkát, majd az egészet a meggyhez adom. Mikor forrt pár percet – lehabozom ha sok a habja – beleteszem a cukrot, újre felforralom, majd üvegekbe töltöm. Száraz dunsztban hagyom kihűlni. Megérdemel egy csinos címkét, és valami szép papírból, szalaggal rákötött sapkát.

Lehet a csokit egy deci vízzel olvasztani, akkor könnyebb a meggyhez keverni. Attól, hogy egy kis pálinkát kevertünk hozzá, nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is. Mire elkészül, az alkohol maradéktalanul elpárolog belőle, az aromája viszont nem teljes anélkül.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Fekete Erdő lekvár”


 1. Fehérnyúl says:

  miért nem lehet egyből a meggyhez adni a csokit és a pálinkát?

 2. jókaja says:

  A magyarázatát igazából nem tudom. Egyszer próbáltam és nem lett olyan sima, kicsit érdes, szemcsés maradt. Bonyolult leke van a csokinak, talán azért is szeretjük 😉

 3. Csenga says:

  Gondolom, mert akkor még hideg a meggy
  es nem keveredik el olyan egyenletesen a csoki,
  mint a forró elegyben.
  Cs.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos