Aszalt citruskarikák szobaillatosítónak, karácsonyfadísznek
Még joggal érezzük messzinek Karácsonyt, és ne is hagyjuk magunkat kereskedelmileg befolyásolni. Ezt a “receptet” is inkább tegyük el Ádventig. Persze, ha nem dísznek szánjuk, hanem természetes illatosítónak, akkor felmenthetjük magunkat a várakozás alól.
A narancsokat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. Szeletelővel 3 mm-es szeletekre vágjuk. A szeletekből óvatosan piszkáljuk ki a félbevágott magokat, amire egy hegyes kés vagy spékelőtű / hústű jól használható. Ha van aszalógépünk, tálcáira terítjük a narancsszeleteket, a gépet 2 óráig magas fokozatra kapcsoljuk, majd 12 óra hosszat közepes fokozaton aszaljuk. Ha nincs, akkor sem kell megijedni. Fűtési idényben egy deszkára sütőpapírt fektetünk, erre tesszük a karikákat, és három-négy napig a radiátoron szárítjuk, időnként meg-megforgatva. Tehetjük sütőpapírral bélelt tepsibe is, és a sütőben, résre kitámasztott ajtó mögött, 60 fokon szárítjuk zörgősre. Mondjuk nem ez a leginkább energiatakarékos módszer.
A száraz szeletek szélén átbökjük a tűbefűzőt és pl. aranyszálat húzunk keresztül rajtuk. Néhány darabot díszített dobozba csomagolva, különleges, saját készítésű ajándék is lehet belőle.
Szeletelhetünk citromot, grapefruitot is. Ez utóbbiból válasszuk a rózsaszín belűt, gyönyörű, ahogy a fény átvilágít rajta!