Barnasörös marharagu sok zöldséggel

Kategória: Egytálételek, Marhahúsok

Nemrégiben megláttam egy sörrel párolt marharagu receptet Sajtkukacéknál, amit szokásom szerint elkészítésig egy böngésző fülön megnyitva tartottam. Hétvégén következett el az a pillanat, amikor nekiláttam. Igen ám, de a kukac megrághatta az adatbázisukat, napokig nem volt elérhető az oldaluk, nem tudtam újra átolvasni a receptet. Azért ez nem állta utamat, megcsináltam saját kútfőből, legfeljebb más lett. A lényege úgy is az, hogy sok zöldséget párolunk együtt kellő ideig a hússal, mindezeket sörrel berúgatva. Nagyon nagyot recept nélkül se lehet hibázni.

80 dkg marhahús
2 csokor sárgarépa
2 szál pasztinák
1 karalábé
1 kis zeller
0,5 kg apró csiperkegomba
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, szegfűbors, csombor, kakukkfű
1 üveg barnasör

A húst vágjuk pörköltforma kockákra. A zöldséget tisztítsuk meg és aprítsuk nagyobb darabokra. A gombáról folyó víz alatt öblítsük le a fekete pöttyöket, és ha a tönkjük alján maradt komposzt, azt vágjuk le.

Az összes hozzávalót tegyük be egy edénybe, nálam ez a lassúfőző tálja volt, mert ez a recept ebbe való igazán. Szórjuk rá a fűszereket, és a pici zsíron megpirított hagymát. Öntsük rá az üveg sört és szép lassan, épp csak gyöngyözve főzzük hosszú órákon keresztül. A lassúfőzőben, ahol egyáltalán nem forr, ez 10  – 12 órán át tartott. Amikor a hús is megpuhult, töltsük le alóla a levét és kevés tejföllel vagy tejszínnel elkevert liszttel sűrítsük be. A türelmes főzés eredményeképp nagyon gazdag, harmonikussá összeérett ízű fogást kapunk, ami – a tejföl vagy tejszín óvatos adagolása esetén – bármelyik fogyókúrában megállja a helyét. Épp ilyen meggondolásból nem is készült köret hozzá, a sok benne főtt zöldséggel egytálételként ettük.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Barnasörös marharagu sok zöldséggel”


  1. Sajtkukac says:

    Bocsi a malőrért 🙂 Képzelheted, én is tövig rágtam a körmeimet, ráadásul az informatikus srác egész hétvégén nem volt netközelben….
    De azért emlékezetből is nagyon ügyesen megoldottad 🙂Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos