Csokis nápolyi házilag

Kategória: Sütés nélkül

A nápolyi nem csak a gyerekek örök kedvence, de egy-egy jól sikerült fajtát a felnőttek is élvezettel ropogtatnak el.

Annyi mindent meg tudunk főzni, sütni odahaza, mért pont nápolyit ne tudnánk házilag készíteni? Krémet keverni nem ördöngösség, az ostyát pedig nyugodtan megvehetjük hozzá. Itt mindjárt döntés elé is kerülünk. Van a papírszerűen vékony, fehér ostya, amit egykoron a keserű orvosságok becsomagolására is használtak, és van a vastagabb, sültnek kinéző, ropogós ostyalap. Ha ezt választjuk, ropogósabb lesz a sütink, ha viszont a fehéret, akkor a krém lesz a domináns benne.

Ha ezt eldöntöttük, már csak kókuszzsírt kell vennünk. Itt megint akad tudnivaló. Létezik olyan, lágyabb kókuszzsír, ami 30 fok körül olvad, ezért szobahőmérsékleten is lágyul már. Létezik olyan is, ami csak 40 fok fölött olvad, ez szobahőmérsékleten olyan kemény, mint ha egy darab szappan lenne. Ahhoz, hogy a nápolyi ilyen szépen felvágható legyen, megtartsa formáját, a keményebbikre van szükségünk, természetesen a boltokban ez a ritkább.

Több nehézséggel igazán nem kell riogassam a vállalkozó kedvűeket, lássunk munkához.

25 dkg kemény kókuszzsír
25 dkg cukor
15 dkg keserűcsoki
4 tojás
1 csomag vanília
2 ek rum
ostya lapok

Pici lángon melegítve olvasszuk meg a kókuszzsírt. Keverjük bele a cukrot, majd felváltva a kissé felvert tojásokat és a darabokra tört csokit. A végén keverjük bele a rumot és a vaníliát is. Kenjünk meg egy ostyalapot egyenletes vékonyan a krémmel, majd tegyük rá a következőt. Az is kenjük meg és így folytassuk, amíg 5 – 6 réteg kerül egymásra. Csavarjuk folpackba és egy tálcát rátéve súlyozzuk le, hűvös helyre állítva. Másnap nagyon éles, hullámos pengéjű késsel vágjuk formás darabokra. Ha gyerekeket is kínálunk vele, hagyjuk ki a rumot, vagy helyettesítsük pár csepp aromával.

 

%d blogger ezt szereti: