Fazékban sült sörös marhakockák
A recept egy kedves egykori levelezőtársunktól származik, de már sok ismétlésen esett át, ennek megfelelően lassacskán módosulva.
1 kg marhahús
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 üveg sör
2 ek liszt
babérlevél
szerecsendió
csombor (borsikafű)
petrezselyemzöld
bors
só
mustár
kenyér
Egy olyan lábosban, amit majd sütőbe tehetek, forró zsíron átforgatom a 2-3 cm-es kockákra vágott marhahúst, amíg barnulni kezd. Inkább több részletben, nagy lángon, hogy tényleg piruljon és ne a saját levében fődögéljen. Szűrőkanállal kiemelem a húst, és a visszamaradt zsiradékon megpirítom a kockázott hagymát. Megszórom a liszttel, összekeverem és felöntöm egy kis sörrel. Belenyomom a fokhagymát, megszórom a fűszerekkel és visszakeverem bele a húst. Felöntöm annyi sörrel, hogy kényelmesen ellepje. Ha kevés az üveg sör, kiegészítem egy kis vízzel. Beteszem a sütőbe, ahol lefedve sütöm vagy két órán át. 120-140 fokon hagyom ott, amíg megpuhul, a két óra elteltével fél óránként ránézve. Mire kész, a leve már nem fogja ellepni, de nem is sűrűsödik be nagyon. Kenyeret babapracli méretű kockákra vágok, minden oldalán megkenem mustárral és beborítom vele a húst. Fedő nélkül visszateszem a sütőbe, és nagy lángon addig sütöm, amíg a kenyérkockák megpirulnak. A körete maga a kenyér, ha kevés kínálhatunk mellé kevés krumplipürét, tört krumplit.