Bécsi nyalánkság

Kategória: Aprósütemények

leckerli5Ez egy fantasztikus sütemény. Roppanós, olvadós tésztája van, remek kontraszt a vaníliás tésztához a kávés csoki. Bádog dobozban sokáig elállna, ha hagynánk, de úgyse tudjuk.

25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 rúd vanília kikaparva
25 dkg keményítő
15 dkg finomliszt
1 csipet só
tölteléke kávés ízű csoki kávészem (Mokkabohne)

Ez a csoki kávészem az, ami nincs minden magyar bolt polcán. Inkább azt kell mondjam, alig akad olyan bolt, ahol van. Azért kis utánajárással beszerezhető, de a Lajtától nyugatra bármelyik boltban kapunk. Próbáltam már sima keserűcsokival, olvasztott csokiba beledolgozott neszkávéporból készült kis kockákkal, de nem az igazi.

leckerli1aA liszt kivételével keverjük habosra a hozzávalókat, majd gyúrjuk bele a lisztet. Többnyire jól kezelhető tésztát kapunk. Egyszer lett törős, ma sem tudom miért. Formázzunk hengereket a tésztából, majd vágjuk egyforma korongokká. Gyúrjunk golyókat belőlük úgy, hogy a közepébe egy-egy csokiszemet teszünk. Ne rakjuk egészen szorosan a tepsibe, mert kicsit lapul sütés közben, de azért nem lesz tallér belőle.

180 fokos sütőben süssük 10-15 percig, hogy a golyók még világosak maradjanak. 5 – 10 perc hűlés után fogjuk csak meg, mert addigra szilárdul kezelhetőre.

leckerli4aHa kihűlt olvasztott csokival díszítsük. Egy kis pohárban, vízfürdőben olvasszunk meg kevés csokit vagy tortabevonót. Keverjünk bele egy teáskanál olajat, vagy ha van odahaza, kókuszzsírt. Csoportosítsuk szorosan egymás mellé a megsült golyókat és egy villát, mokkáskanalat a csokiba mártva, gyors mozdulatokkal csurgassuk rá. Végül fékezzük magunkat és családunkat amennyire lehet.

 

%d blogger ezt szereti: