Bécsi nyalánkság

Kategória: Aprósütemények

leckerli5Ez egy fantasztikus sütemény. Roppanós, olvadós tésztája van, remek kontraszt a vaníliás tésztához a kávés csoki. Bádog dobozban sokáig elállna, ha hagynánk, de úgyse tudjuk.

25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 rúd vanília kikaparva
25 dkg keményítő
15 dkg finomliszt
1 csipet só
tölteléke kávés ízű csoki kávészem (Mokkabohne)

Ez a csoki kávészem az, ami nincs minden magyar bolt polcán. Inkább azt kell mondjam, alig akad olyan bolt, ahol van. Azért kis utánajárással beszerezhető, de a Lajtától nyugatra bármelyik boltban kapunk. Próbáltam már sima keserűcsokival, olvasztott csokiba beledolgozott neszkávéporból készült kis kockákkal, de nem az igazi.

leckerli1aA liszt kivételével keverjük habosra a hozzávalókat, majd gyúrjuk bele a lisztet. Többnyire jól kezelhető tésztát kapunk. Egyszer lett törős, ma sem tudom miért. Formázzunk hengereket a tésztából, majd vágjuk egyforma korongokká. Gyúrjunk golyókat belőlük úgy, hogy a közepébe egy-egy csokiszemet teszünk. Ne rakjuk egészen szorosan a tepsibe, mert kicsit lapul sütés közben, de azért nem lesz tallér belőle.

180 fokos sütőben süssük 10-15 percig, hogy a golyók még világosak maradjanak. 5 – 10 perc hűlés után fogjuk csak meg, mert addigra szilárdul kezelhetőre.

leckerli4aHa kihűlt olvasztott csokival díszítsük. Egy kis pohárban, vízfürdőben olvasszunk meg kevés csokit vagy tortabevonót. Keverjünk bele egy teáskanál olajat, vagy ha van odahaza, kókuszzsírt. Csoportosítsuk szorosan egymás mellé a megsült golyókat és egy villát, mokkáskanalat a csokiba mártva, gyors mozdulatokkal csurgassuk rá. Végül fékezzük magunkat és családunkat amennyire lehet.

 


11 hozzászólás a recepthez: “Bécsi nyalánkság”


  1. ChefViki says:

    Azta, de remek!

    Csokis kávészem a Lidl-ben kapható, Lajtán innen is 😀

  2. gesztenye says:

    Nagyon klassz!

    Elvihetem a receptet?

  3. jókaja says:

    Gesztenye! Ragadd meg és irány a konyha!

  4. gesztenye says:

    Köszi, ma vendégem lesz este és már ki vagyok éhezve egy kis sütésre, az utóbbi időben nem volt rá lehetőségem, ez pedig nem tűnik bonyolultnak.
    Köszi szépen :-)))

  5. jókaja says:

    Azt a kávés csokiszemet ki ne hagyd, az dobja fel, de nagyon!

  6. gesztenye says:

    Vettem Bécsben télen, majd megnézem mennyire kévés. Ha kávés, ha nem , az megy bele :-)))9

  7. gesztenye says:

    Még azt szeretném kérdezni, hogy keményítő nélkül liszttel nem jó?

  8. jókaja says:

    Keményítővel sokkal könnyebb, omlósabb. Ha van rizsliszted, azzal is megpróbálhatod.

  9. gesztenye says:

    Isteni finom lett, bár kicsit lehet túlsütöttem, de nagyon finom.
    Sajna elfelejtettem keményítőt venni, de liszttel is finom.
    A csoki benne nagyon finom roppanós.

    Köszi a receptet. Holnap felteszem a gesztenye.blogol. hu ra

  10. jókaja says:

    Örülök, hogy ízlik, és köszönöm a visszajelzést.
    Tényleg nem szabad túlsütni, nem kell színt kapjon. Szerintem fogod máskor is sütni, ettől nem lehet szabadulni 😉

  11. gesztenye says:

    Már most is vissza kell fogni magam, hogy ne egyek belőle :-)))


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos