Borban pácolt fokhagyma befőtt
Most érdemes a fokhagymát befőzni, mikor még nem száradtak zörgősre a gerezdeket elválasztó hártyák. Megpucolni is könnyebb és az íze is sokkal frissebb.
1 kg megpucolt fokhagymagerezd
5 dl fehérbor
0,8 dl ecet (20 %-os)
10 dkg cukor (a páclevet kóstolva lehet több is)
friss zöld fűszerek (kakukkfű, rozmaring, tárkony)
babérlevél
szemes bors
só
A bort az ecettel és a sóval forraljuk fel. A megpucolt fokhagyama gerezdeket rakjuk kis üvegekbe. Rakjuk melléjük a fűszereket is. Öntsük fel a forró páclével és csavarjuk rá az üvegek kupakjait. Hagyományosan ez után kigőzölték, hogy ne romoljon meg. Ez elég macerás művelet, de egyszerűsíthető, ha villanysütőnk van. Állítsuk egy tepsibe az üvegeket és tegyük be a sütőbe. Légkeveréssel, 90 fokon hőkezeljük 2-3 órán át. Ha nagy üvegbe tettük, akkor tovább is, mert elég lassan melegszik át a közepe is. Hagyjuk a kikapcsolt sütőben kihűlni, majd tegyük lehetőleg hűvös kamrába. Legalább néhány hétig hagyjuk összeérni. A megbontott üvegnek hűtőben a helye, ha véletlenül nem fogyott volna el. A levét kár kiönteni, savanykás ételek ízesítésére kiváló.