Citrom szuflé

Kategória: Desszertek, Krémek

Húsvét egyik ünnepi ebédjét zárta ez a habkönnyű, pikánsan savanykás desszert. Ideális választás egy nehezebb ebéd lezárásaként.

2 citrom
4 tojás
10 dkg vaj
8-10 dkg cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej

Nagyon gondosan, meleg víz alatt, kefével, mossuk meg a citromokat. A héját reszeljük le, a levét nyomjuk ki. Válasszuk szét a tojásokat. Vajjal kenjük ki a szufléformákat, a többi vajat pedig olvasszuk meg és hagyjuk langyosra hűlni.
Keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Keverjük bele a vajat és a reszelt citromhéjat. Lassan töltsük hozzá a citromlevet és a lisztet, majd dolgozzuk bele a tejet is.
Verjük habbá a tojásfehérjéket és óvatosan keverjük bele a tejes masszát. Úgy töltsük bele a formákba, hogy azok ne legyenek színültig tele, hiszen a sütőben alaposan fel fog jönni.

Klasszikusan vízzel töltött tepsibe kell állítani a formákat, és úgy betenni a 180 fokos sütőbe, kb. 30 percre. Ettől a formák alja lassabban és kevésbé melegszik át, mint a teteje, így a habosra sült sapka alatt krémes marad az alja. Így igazán finom és klasszikus.
Azok, akik nem fogyasztanak hőkezelés nélküli tojást, márpedig a hagyományos módszer szerint az alján nem melegszik kicsapódásig, egyszerűsíthetik a sütését. Víz nélküli tepsire téve a formákat, mehetnek a sütőbe. A tepsire csak azért van szükség, hogy ha netán kifolyna valamennyi, ne kelljen a sütőt nagytakarítani. Az így sütött felfújt alja is megszilárdul. Mivel ilyen esetben valamivel szárazabb a szuflénk, nem rontunk rajta, ha valami hozzá illő öntettel kínáljuk.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos