Töltött tojás melegen
Húsvét után gyakorta találunk nagy kupac maradék főtt tojást a hűtőnkben, amivel jó lenne kezdeni valamit. Ilyenkor nem csak a hideg tojáskrémek jöhetnek szóba, hanem készíthetünk meleg ételt is. Természetesen a recept nem csak maradék pirostojások hasznosítására alkalmas.

8 keménytojás
1 kis fej hagyma
tejföl
zsemlemorzsa
mustár, piros arany, paradicsompüré, szerecsendió, bors, só
A megmosott tojásokat keményre főzzük, ami természetesen elmarad, ha a pirostojásokat hasznosítjuk. Meghámozzuk és félbevágjuk. Óvatosan kiborítjuk a sárgákat belőlük, hogy a fehérjék egyben maradjanak. Kivajazott, morzsával beszórt tálba sorakoztatjuk a fehérjéket, a mélyedésükkel felfelé.
A megpucolt hagymát krémesre dolgozzuk a forgókéses aprítóban. Hozzáadjuk a tojássárgákat, tejfölt, fűszereket és 2-3 evőkanál morzsát. Sima, lágy krémmé keverjük, majd állni hagyjuk, hogy a morzsa megszívja magát. Ha túl kemény lenne a krém, kevés tejföllel lazítjuk.
A krémet habzsákba szedve megtöltjük a tojásfehérjék mélyedését. Aki nincs barátságban a habzsákkal, kiskanállal is beletöltheti. Morzsával megszórjuk és pici vajdarabkákat teszünk a tetejére. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt átsütjük. Ha túl sokra sikerült a töltelék és nem fér bele, kevés tejföllel mártássá hígítva megszórás előtt ráönthetjük.
Köretként pl. kevés paradicsompürével pirosra festett rizst kínálhatunk mellé. Köret nélkül meleg előételként is tálalhatjuk.
Értesítés az új receptekről
Kövessen twitteren
info kukac jokaja.hu