Citromos húsgombócleves
Nyáridőben kellemes egy ilyen húsleves. A húsgombócokkal együtt komplett étkezést is kitesz.
1/2 kg darált marhahús
1/2 csésze rízs (lehetőleg ragacsos fajta)
2 fej finomra vágott hagyma
1 kis csomó finomra vágott petrezselyemzöld
1 tojás
2 kanál olívaolaj
só
bors
kevés liszt
2 kanál vaj
A habaráshoz:
2 tojás + 2 citrom leve
A húst gyúrjuk össze a hozzávalókkal, a liszt és a vaj kivételével. gyúrjunk belőle apró gombócokat, forgassuk lisztbe és tegyük félre. A gombócok ne legyenek nagyon kemények, ha kell pici vizet is tegyünk a masszába összegyúrás közben. 1,5-2 l vizet főzzünk fel a vajjal. A gombócokat óvatosan tegyük bele, kapőcsoljuk a legalacsonyabb fokozatra a tűzhelyt, hogy még gyöngyözzön. Főzzük meg, megkóstolva a levet, ha sótalan pótoljuk.
Mikor megfőttek (kb. háromnegyed óra, de lehet tovább is hagyni) habarjuk be. Ehhez a 2 tojást villával verjük fel, majd folyamatosan keverve öntsük hozzá az egyik citrom. A levesből addig tegyünk folytonos keverés mellett a habaráshoz, amíg az is átforrósodik, ekkor öntsük bele a levesbe és húzzuk le a tűzhelyről. Többet már ne forrjon! A másik citrom levét külön adjuk asztalra, hogy aki savanyúbban szereti, ízesíthesse magának.
Tetszik a recept! De hol a csirke?
Jó kérdés 😉
Sikerült másik recept címét fölé írni. Javítottam, és igérem, hamarosan jön a csirkés leves is.
Köszönöm a figyelmeztetést.