Citromos mézlikőr – jobb mint a limoncello

Kategória: Alkoholos italok

citromos-mezlikor

Legalább is nálunk nagyobb népszerűségnek örvend. Minden évben nagyobb mennyiséget készítek belőle, ipari mennyiségben, mégis hamar elpárolog. Van olyan aki esküszik rá, hogy havonta egyszer ez a legjobb görcsoldó. Volt egy régi uborkásüvegem, abban kevertem össze, amíg el nem tört. Azóta is reménytelenül keresem az utódját, de a mai üvegeket már 5 literesre se gyártják, az pedig 10 liter volt. A receptben szereplő mennyiségekkel épp elfér egy csenevész uborkásüvegben.

3 liter fehér bor
30 dkg méz, ízlés szerint lehet több is
1/2 – 1 l vodka
8 db nagyobbacska citrom

A citromok lereszelt héját 2-3 napra a vodkába áztatjuk. A borba beleöntjük a citromok levét és feloldjuk benne a mézet. 2-3 nap kevergetés alatt biztos feloldódik. Belekeverjük a citromos vodkát és állni hagyjuk 2-3 hétig. Ez után az egészet leszűrjük, gézen át esetleg papír kávéfilteren. Palackozás után fogyasztható. Érdemes néhány üveggel eldugni, akár egy évre is. Csak javulni fog.

Eddig a recept, amiből sose lesz ilyen szép tiszta, átlátszó itókánk. Mindig marad benne valamennyi, nagyon apró szemcsés üledék, amit nem tudunk kiszűrni. Vagy elviseljük, hogy kitöltés előtt felrázzuk és opálos a likőrünk, vagy végiggondoljuk, hogy a borászoknak van ugyanilyen gondjuk. Ők úgy csinálják, hogy egy derítőszert kevernek a borba, ami egy idő után leülepedik, és fölötte tükrös, tiszta a bor. Ugyanezt én is megcsináltam, beruháztam párszáz forintot egy félkilós doboz derítőszerbe, ami az unokáimnak is elég lesz, mert több hektónyi bor derítésére való. Azzal leülepítve, egy műanyag csövön át lefejtettem a nagyját, csak egy utolsó üvegnyit kellett szűrni, az nem is lett tökéletesen tiszta, de ennyit ki lehet bírni. Az íze mindenképp ugyanolyan finom, akár opálos, akár tükrös.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Citromos mézlikőr – jobb mint a limoncello”


  1. trinity says:

    Finom lehet nagyon!!!
    Bevegyük ezt is a VKF-be?? A bor miatt gondoltam…Akkor légyszi egy mailt írj, és jegyzem!!!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos