Citromos mézlikőr – jobb mint a limoncello
Legalább is nálunk nagyobb népszerűségnek örvend. Minden évben nagyobb mennyiséget készítek belőle, ipari mennyiségben, mégis hamar elpárolog. Van olyan aki esküszik rá, hogy havonta egyszer ez a legjobb görcsoldó. Volt egy régi uborkásüvegem, abban kevertem össze, amíg el nem tört. Azóta is reménytelenül keresem az utódját, de a mai üvegeket már 5 literesre se gyártják, az pedig 10 liter volt. A receptben szereplő mennyiségekkel épp elfér egy csenevész uborkásüvegben.
3 liter fehér bor
30 dkg méz, ízlés szerint lehet több is
1/2 – 1 l vodka
8 db nagyobbacska citrom
A citromok lereszelt héját 2-3 napra a vodkába áztatjuk. A borba beleöntjük a citromok levét és feloldjuk benne a mézet. 2-3 nap kevergetés alatt biztos feloldódik. Belekeverjük a citromos vodkát és állni hagyjuk 2-3 hétig. Ez után az egészet leszűrjük, gézen át esetleg papír kávéfilteren. Palackozás után fogyasztható. Érdemes néhány üveggel eldugni, akár egy évre is. Csak javulni fog.
Eddig a recept, amiből sose lesz ilyen szép tiszta, átlátszó itókánk. Mindig marad benne valamennyi, nagyon apró szemcsés üledék, amit nem tudunk kiszűrni. Vagy elviseljük, hogy kitöltés előtt felrázzuk és opálos a likőrünk, vagy végiggondoljuk, hogy a borászoknak van ugyanilyen gondjuk. Ők úgy csinálják, hogy egy derítőszert kevernek a borba, ami egy idő után leülepedik, és fölötte tükrös, tiszta a bor. Ugyanezt én is megcsináltam, beruháztam párszáz forintot egy félkilós doboz derítőszerbe, ami az unokáimnak is elég lesz, mert több hektónyi bor derítésére való. Azzal leülepítve, egy műanyag csövön át lefejtettem a nagyját, csak egy utolsó üvegnyit kellett szűrni, az nem is lett tökéletesen tiszta, de ennyit ki lehet bírni. Az íze mindenképp ugyanolyan finom, akár opálos, akár tükrös.
Finom lehet nagyon!!!
Bevegyük ezt is a VKF-be?? A bor miatt gondoltam…Akkor légyszi egy mailt írj, és jegyzem!!!