Csipkebogyó lekvár almával

Kategória: Befőzés

csipke1

Hamarosan szedhetővé válik a csipkebogyó, ami nagyjából az utolsó befőznivaló a szezonban. Úgy tartja a hagyomány, hogy meg kell csípje a fagy. Kétféle alapja is lehet ennek a bölcsességnek, egyrészt a fagyástól puhábbá válik, másrészt – és ez lehet a fő oka – addigra egész biztos beérik. Ezek a csipkék nem azért deresek, mert  nagyon tartottam magam a hagyományhoz, hanem, mert leszedés után nem jutottam hozzá a főzéshez, kénytelen voltam a fagyasztóban várakoztatni. Lehetőleg ne út mentén, vagy olyan helyen szedjük, ahol nagyon sok por, korom, füst, netalán permetezőszer érhette. A hagyomány szerint a csipkelekvár azon receptek sorába tartozik, amikhez kimagasló monotóniatűrés kell. Nem állok rosszul vele, de azért csak van határa, amit a csipkebogyók kimagozása messze túllépne.

A megmosott csipkebogyókat kuktába tettem, és minimális vízzel főztem negyed órát. Ez alatt teljesen megpuhultak. Közben egy másik edényben megfőztem a csipkével azonos súlyú, gerezdekre vágott almát, lehetőleg kásás húsú fajtát. Mindkét gyümölcsöt áttekertem a passzírozón. Nem a húsdaráló formájú paradicsompasszírozón (Quodlibet), hanem a szitára hasonlítón (Flotte Lotte).

flotte-lotteEzzel a módszerrel a csipke magjai fenn maradnak, nem kell előre kikaparászni. A gyümölcspéphez hozzászűröm a kuktából a csipke főzőlevét, mert rengeteg pektint tartalmaz. Adok hozzá kilójára számolva 30 dkg cukrot és felforralom. Pár perc forralás után üvegekbe töltöm és lezárom. Száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Ez a recept egy palacsintatészta sűrűségű lekvárt ad, tehát inkább folyós, mint sűrű. Ha valaki kocsonyásabban szereti, a cukorral együtt adjon hozzá pektines zselésítőt, az se baj, ha házi.

 

%d blogger ezt szereti: