Csirke gratin

Kategória: Belsőségek, Szárnyasok

Már ismernek a hentesek a piacon. Tudják, hogy érdemes különlegesebb dolgokat is ajánlaniuk, gyakran hagyom magam rábeszélni.

Így történt ezúttal is, amikor a baromfis, a macska jussának (csirkenyakak) kimérése mellé gyönyörű, friss csirkeszívet ajánlott. Első gondolatom a szívpörkölt volt, de nemrég fogyott el a csülökpörkölt, most valami másra vártam ihletet. A múzsa ezúttal is a hűtőszekrény volt – minő plebejus dolog – a benne levő kínálat pedig a sajtos irányba indított.

1 kg csirke szív
1 nagy fej hagyma
2 kis gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió, majoranna
10 dkg markáns ízű reszelt sajt

A szívet tisztítsuk meg. Ez nem nagy ördöngösség, egyetlen vágás a késsel. Csak az eres, zsírral koszorúzott tetejét kell levágni, nagyjából a képen látható módon.

A levágott rész a tisztítatlan szív súlyának a negyede lehet. Ezt ne dobjuk ki, tegyük el egy húsleves alapjába. Ha nagyon be akarunk vágódni nála, adjuk oda a macskának.

A hagymát vágjuk apró kockákra és kevés zsiradékon pirítsuk világosra. Dobjuk rá a húst és kavarjuk fehéredésig. Sózzuk meg, fedjük le és a nem engedett volna levet, töltsünk alá kevés vizet, vagy bort. Csendesen pároljuk 20 percig, a csirke szíve elég hamar megpuhul. Fűszerezzük, fokhagymázzuk meg, és keverjük bele a reszelt sajtot, hadd olvadjon meg és sűrítse be a szaftját. Eddig akár előző nap is előkészíthetjük, ha nem lesz időnk tálalás előtt főzni. Simítsuk tűzálló formába és tegyük nagyon forró sütőbe vagy a grill alá, amíg megpirul a teteje. Az étel minimalista fűszerezéssel készül, a sajt adja meg a karakterét. Így annak megválasztását érdemes végiggondolni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos