Csirkelepény, ami rétes is lehetne
Ehetjük azért, mert egyszerűen finom, de egy kis salátával körítve akár fogyókúrás ételsorba is beilleszthető.
1 csirke (esetleg mell vagy combok)
6-7 fej hagyma (mérettől függ, de jó sok legyen)
3-4 turmixolt paradicsom
szekfűbors
fahéj
oregánó
só
bors
5 tojás
25-30 dkg feta sajt (esetleg juhtúró, annak aki azt szereti inkább)
1 csomag réteslap
Az aprított hagymát kis olajon megpirítjuk, átforgatjuk rajta a csirkét, ráöntjük a paradicsomot, fűszerezzük és fedő nélkül addig pároljuk, amíg elfövi a levét. Ha csontos darabokból csináltuk, várjuk meg amíg nem égeti a kezünket, csontozzuk ki és vágjuk apróra. Tegyük vissza a húst a paradicsomos edénybe, öntsük rá a felvert tojásokat és morzsoljuk bele a fetát vagy juhtúrót. Egy közepes tepsit kibélelünk három megolajozott réteslappal, ráterítjük a húsos tölteléket majd befedjük a másik három lappal. A tetejét megkenhetjük tojással is, de elég egy kis vízzel megspriccelni.
Kisütjük és ha hidegen tálaljuk, azonnal kivesszük a sütőből majd fedetlenül hagyjuk kihűlni, így kevésbé puhul meg a tészta a tetején. Tálalhatjuk melegen is, de elég nehéz szépen kiszedni a tepsiből, mert még könnyen szétesik. Ha van kedvünk pancsolni, megcsinálhatjuk igazi rétesformára felcsavarva is. Kicsit macerás a folyós töltelékkel összetekerni, de roppant látványos rétes lesz belőle. Könnyíthetünk a munkánkon, ha elkezdjük melegíteni a tölteléket. Egy idő után a tojás elkezdi sűríteni, összefogni. Így könnyebb rétessé hengeríteni.