Csülökpörkölt

Kategória: Bográcsolás, Disznóhúsok

Az idei bolond tavaszban már megint olyan idő jár ránk, hogy jól esik a kicsit télies, rusztikus kaja. Bográcsban lenne az igazi, de ahhoz szárazabb időjárás dukál.

A csülökpörkölt is olyan recept, ami megosztja a véleményeket, csak semlegesnek maradni nem lehet. Általában vagy hallani sem akarnak róla, vagy ódákat zengve tüntetik el, a hozzá leginkább passzoló evőeszközzel, a kanállal. Az ilyen elvetemültek képesek még a tányért is kitörölni egy friss kenyér ropogós csücskével. A koleszterint emlegetve megvonják a vállukat és válaszukban az epehajtás fontosságát emlegetik.

1 hátsó csülök
2 szelet füstöltszalonna
2 fej hagyma
paprika

ízlés szerint bors, majoranna, köménymag, fokhagyma

A csülköt nézzük át, hogy ne legyen szőrös, ha kell borotváljuk meg. Csontozzuk ki és a bőrével együtt vágjuk kockákra. Ha csontosat vettünk, a csontját is főzzük bele, elég a végén kivenni.

A szalonnát vágjuk kockákra és olvasszuk ki a zsírját. Dobjuk rá a kockára vágott hagymát és pirítsuk halvány barnára. Tegyük rá a húst és röviden forgassuk át a forró, hagymás zsíron. Nagyon sokáig ne pirítsuk, mert a bőre képes megsértődni és nem megpuhulni. Szórjuk meg paprikával, lehetőleg csípőssel is, és öntsünk rá annyi vizet, hogy szűken lepje el. Nagy lángon forraljuk fel, majd húzzuk le és kis lángon hagyjuk puhulni. Vagy másfél órába beletelik, mire a hús és a bőr is puha lesz. Negyed órával az elkészülés előtt sózzuk és fűszerezzük meg, ilyenkor még paprikát is tegyünk hozzá.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: