Dalmát roston sült máj
Nem tudom, mennyire őriz tájjellegű vonásokat, mi Dalmáciában ettük először, azóta tiszteljük ezen a néven. Disznó vagy borjúmájat vegyünk hozzá, a marhamáj túl száraz, kemény és rágós lenne megsütve. Nagyobb szárnyasmájjal is megpróbálhatjuk, pl. pulyka, kacsa, pecsenye-liba.
A májat szeleteljük fel, lehetőleg egyforma vastagra, hogy azonos idő alatt süljenek meg. Nyomjunk 2 gerezd fokhagymát egy fél liter tejbe, és ebbe áztassuk bele a májszeleteinket. Akár előző este is beáztathatjuk, szagzáró dobozban el lesz a hűtőben, de legalább 2-3 órát hagyjuk a tejben. Sütés előtt vegyük ki a szeleteket a tejből, és papírtörlővel szárítsuk meg. A máj mennyiségétől függően 1-2 fej (!) fokhagymát pucoljunk meg és vágjunk apró kockákra. Megfelelő eszközzel hajszálvékonyra el is gyalulhatjuk. A májszeleteket kenjük meg olívaolajjal és oldalanként 2-3 percig süssük. Lehetőleg erős parázs fölött, hogy a széle pirulni kezdjen, de a közepe ne száradjon ki. A megsült szeleteket szórjuk meg fokhagymával és azon frissiben együk meg, mert ha kihűl rágóssá, szárazzá válik. Friss kenyér és jó bor a méltó kísérője.