Diétás sonkafelvágott
1 kg tisztított lapocka színhús
1-2 tojás fehérje (50 g)
15-20 g pácsó
2 gerezd fokhagyma (11 g)
0,7 g fehérbors
0,6 g szerecsendióvirág
(fűszerezés izlés szerint más is lehet, tud örülni egy kis gyömbérnek)
A jól kihűtött (enyhén átfagyasztott) húst nagylukú (8-10 mm) tárcsán ledaráljuk. Az összes hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk. Érdemes dagasztógéppel csinálni, hogy ne melegedjen meg. Géppel is kell vagy öt perc, mire kialakul a massza kötése. Ez jól érzékelhető, a massza összeál, és egy gombócként kezelhető. Formába vagy (mű)bélbe töltjük. Szobahőmérsékleten, vagy max 30 fokon érleljük 2-3 óráig. Ezután 75 fokon hőkezeljük, mintegy két órán át. Hideg vízben, gyorsan kihűtjük, hűtőben tartjuk egy éjszakán át.
Vajaskenyéren kínáljuk, de kockára vágva salátát is dúsíthatunk vele. Nem tartalmaz több zsírt, mint amennyi a színhús rostjai között van, ami nem több néhány százaléknál.