Titkos töltött káposzta

Kategória: Disznóhúsok, Egytálételek

Cserep_labos_foliazva-1a

Ez egy szuper-titkos projekt, nem mutathatom meg. Amikor a recept megjelenik, még fele úton se leszünk Sógorék felé, akiknél összejön a szűk család (kb. 25 emberke). Nem láthatnak belőle többet ennél, mert oda lenne a meglepetés.

Ez a meglepetés persze így is csak részeleges lesz, hiszen rendelésre visszük a káposztát, az igazi oka, amiért nem bontom ki, az a szépen rágyógyult fóliázás. Ebből még ha kilötyögne is az egyébként sem híg leve, nem fog a csomagtartóba folyni, az alatt a 200 km alatt.

A mi káposztás edényünkbe ezek fértek bele:

2,5 kg szálas hordóskáposzta
40 káposztalevél
1,5 kg darált tarja
40 dkg gersli
1 kg füstölt húscafat (a hentesutánzatoknál volt oldalas színhús széle, szépen, hagyományosan füstölt csíkok)
füstölt szalonnabőr
majoránna, csombor, őrölt babérlevél, csöves paprika, kevés őrölt piros paprika

Ekkora társaságban akad annyi finnyás, hogy csak az edény aljára kerülhet egy jó darab füstölt szalonna bőrkéje, az összes többi csak színhús lehet.

A szokásostól igazán csak a töltelék tér el valamelyest, amennyiben nem rizs kerül bele, hanem forró, házi vegetás vízbe áztatott gersli. Én jobb szeretem így, és ha ránk bízták, hát vállalniuk kell a kockázatát, hogy olyan lesz, mint ha mi főztük volna. A töltelékbe tojást se szoktunk tenni – nem csak kimaradt a felsorolásból – nem esik az szét így se, és a tojástól nagyon keménnyé válik. A sózott, fűszerezett töltelék az összegyúrástól kap annyi kötést, hogy szépen gombócokká formázható.

Az összerakása a szokásos: szalonnabőr, apróra vágott szálas káposzta, füstölthús darabok, fűszerek, egy sor töltelék, ismétlés onnan, hogy apróra vágott, végül apróra vágott.

Annyi víz, hogy szűken ellepje. Fedő rá és szoros folpackkal való körbetekerés, több rétegben. Mindez esti feladat, hogy az éjszakát a 80 fokos sütőben tölthesse. Reggel ment ki az erkélyre, aztán délbe riadtan rendeztük át a hűtőt, hogy ez a csekélység még beférjen, mert 15 fokba még meg is buggyanhatott volna. Holnap hajnalban ismét megy a sütőbe, légkeverés 100 fok, két óra, aztán öreg pokróca bugyolálva mehet a csomagtartóba. Így még melegen ér majd oda és legalább megvolt az első aromajavító újramelegítés is.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Titkos töltött káposzta”


  1. szepyke says:

    Jaj, de szép az az edény!Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos


%d bloggers like this: