Elmagyarosodott cseh virsli

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Hideg ételek

vizbefulladt1

A cseh konyha sörkorcsolyáinál kell keressük a recept eredetét. Szerintem minden háziasszonynak és vendéglőnek megvan a saját, titkos receptje, amik legfeljebb a fűszerezésben különböznek. A savanykás, fűszeres lében pácolt virsli remekül karbantartja a sörözéssel igénybe vett belsőnket, akár másnap reggel is.

Legalább három nappal előre készítsük el, hogy legyen ideje átvenni a fűszerek ízét. Jól behűtve egy hétig egész biztos eláll.

szeletelt vöröshagyma
szafaládé vagy virsli
víz
ecet
cukor
só, mustármag, bors, borókabogyó, babérlevél, cseresznyepaprika

A virslit villával alaposan megszurkáljuk vagy bevagdossuk. Megfőzzük az édes-savanyú öntetet, mintha  savanyú uborkát raknánk el. Befőttes üveg aljára hagymaszeleteket rakunk majd belerétegezzük a virslit. Aki szereti tegyen még cseresznyepaprikát is a virslik közé. Az üveget zárjuk le, és tegyük a hűtőbe. Kb. 3 nap múlva fogyasztható.

vizbefulladt2Az elmagyarosodás magyarázata pedig itt látható. Kipróbáltam virsliféle helyett derbrecenivel. Eleve fűszeres, kicsit csípős volt, ahogy mondják, az árvák könnyét is meg lehetett volna inni rá.

 


6 hozzászólás a recepthez: “Elmagyarosodott cseh virsli”


  1. sedith says:

    Hű, de klassz ötlet! És miylen jól néz ki az üvegben és tányéron egyaránt!:)

  2. csilla says:

    Egy Hrabal regény jutott eszembe, de a címe sajnos nem. Az étterem kitelepült a repülõnapra, de mivel rossz idõ volt, egy csomó virsli megmaradt, és azt használták fel ilyen ételre, mint ez itt 🙂

  3. szmari says:

    Nagyon jól néz ki! Azt szeretném kérdezni, hogy a felforralt öntetet forrón kell-e rátenni.

  4. jókaja says:

    Jogos kérdés, nem forrón de nem kell megvárni, hogy jéggé hűljön.

  5. G&C says:

    Valoban nagyon finom. Utopenec (Vizbefulladt) neven ismert cseheknel es szlovakoknal egyarant. Mar probaltam szafaladeval, virslivel, debrecenivel egyarant.

  6. zozoka says:

    @csilla: Hrabal Házimurik c. könyvére gondolhatsz…



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos