Tepsis rakott krumpli

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek

Egyike az alap recepteknek, amik attól alapok, hogy szinte soha nem a leírtak szerint készülnek.

Már a nevénél kezdődnek a bajok. Attól függően hívja valaki tepsisnek vagy rakottnak, hogy gyerekkorában melyik járta a családban. Utána a hozzávalókról is lehetne késhegyig menő vitákat folytatni. A keménytojás mennyiségéről a kolbász vagy virsli dilemmáról avagy éppen a fojtsuk bele a tejfölbe, vagy hagyjuk inkább átpirulni frakciókról. Ezek is a gyerekkori ízek felidézéséről szólnak, hiszen erről az ételről mindenkinek van korai ízélménye.

Egy ilyen, mindenki által sajátjának ismert receptet talán kár is leírnom. Lehet, hogy senki se fogja a neten keresni, mikor ott a saját. Kíváncsi vagyok, lesz-e aki elolvassa?

3 kg krumpli
2 szál szárazkolbász
5 pár virsli
10 tojás
2 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, szerecsendió

Nagycsaládos adaghoz valók a felsorolt mennyiségek, megtöltik a sütőhöz adott, mélyebbik nagy tepsit.

A krumplit hajában főzzük meg, mikor már nem égeti a kezünket, hámozzuk meg. Ha nagyon törős, szétesős fajta a krumpli, akkor hagyjuk kihűlni mielőtt felszeleteljük, akkor inkább egyben maradnak a karikák.

A tojást főzzük keményre és hideg vízben hűtsük ki, hogy könnyen meghámozhassuk. A kolbászt és a virslit hámozzuk meg és vágjuk karikára. Nagyobb serpenyőben olvasszunk zsírt (melegítsünk olajat) és a virslit süssük pirosra benne. Ez elég sok időt vesz igénybe, hiszen magas a virsli víztartalma, de érdemes kivárni, mert sokkal jobb ízű és állagú lesz tőle. Közben van időnk a tojásokat meghámozni. Mikor a virsli kezd színesedni, tegyük hozzá a kolbász karikákat is, hogy a kisülő zsírja átjárhassa a virslit. Az egyik pohár tejfölt keverjük simára az összeaprított fokhagymával és a kolbászok kisült zsírjával.

Kenjük ki a tepsit zsírral és rétegezzük bele a karikákra vágott krumpli felét. és reszeljünk rá szerecsendiót. Osszuk el rajta a tojás karikákat a virslit és a kolbászt. Fedjük be a maradék krumplival, amit szintén szórjunk meg szerecsendióval. Kenjük el rajta a tejfölt és tegyük 180 fokos sütőbe, legalább fél órára. Akkor van kész, ha már pirul a teteje.

Tálaljuk a másik pohár tejföllel, amiből mindenki kedve szerint vehet, és Anyósunk által eltett, mustármagos uborkával.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos