Fagyigép avató sós karamell – DL nyomán

Kategória: Desszertek, Krémek

Fagylaltgép volt az ajándék e torta mellé. Természetesen sokáig nem lehetett várni a kipróbálásával, amúgy is csúcsszezonja volt a fagylaltnak és mindennek, ami hideg.

Ha már lúd alapon, bemelegítésképp egyből David Lebovitz sok helyen megénekelt sós karamellfagyijára esett a választás. Azért ennél sok egyszerűbbet el tudok képzelni, de ha ez sikerült, már semmi se lehet akadály. Amilyen bonyolult, olyan finom is, vagy még annál is. Nagyon tömény, súlyos fagylalt, az abszolút maximum belőle két gombóc, de az már helyettesítheti az ebédet.

10 dkg cukor
két csipet só (ebbe most piros só került)

Olvasszuk meg kis edényben a cukrot és pirítsuk, míg karamellizálódik. Öntsük olajozott tepsibe vagy sütőpapírra, viszonylag vékony rétegben. Szórjuk rá a sót és hagyjuk megkeményedni.

5 dl teljes tej
20 dkg cukor
5 dkg vaj
egy csipet só
3 dl tejszín
5 tojás sárgája
vanília

Tegyük a cukrot mélyebb fazékba és pirítsuk karamellé. Húzzuk le a tűzről, dobjuk bele a vajat és keverjük szorgalmasan. Ha már nem habzik, öntsük bele a tejet és a tejszínt is. Ettől a karamell rögtön megkeményedik, amit kis lángon, kavargatva felmelegítéssel tudunk feloldani.

Közben keverjük simára a tojások sárgáit a vaníliával, majd egy kanálnyi meleg tejjel keverjük el. Fokozatosan adjuk hozzá a többi karamellás tejet is, és tegyük vissza a tűzhelyre, ahol folyamatos keverés közben főzzük krémesre. Közben szórjuk bele a sót is. A kész krémet hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe, hogy minél hidegebb legyen, mielőtt a gépbe töltjük.

A gép használati utasítása szerint eljárva fagyasszuk meg az előhűtött krémet, majd szórjuk bele az apróra tört karamellt.

 


3 hozzászólás a recepthez: “Fagyigép avató sós karamell – DL nyomán”


 1. Kata says:

  Látom, nektek is nagyobb tartályos fagyigépetek van, az enyémbe úgy a fele fér bele…na meg is nézem hamarosan, hogy annyi fér-e bele?!;)

 2. Kata says:

  Holnap fagyasztom!:)

 3. Kata says:

  Isteni finom, nem csalódtam!!!Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos