Fahéjas apróságok

Kategória: Aprósütemények

fahejas-csillagok-1a

Német barátainktól kaptunk először ebből az arrafelé szinte kötelező karácsonyi süteményből. Súlyos függőséget okoz, már az első falat után, annyira finom. Ugyan hatalmas a kínálat a bolti fajtákból is, mégis szinte minden háztartásban fellelhető a saját receptje is. Hagyományosan mandulából készül, de érdemes erőteljesebb ízű magokkal is kipróbálni, törökmogyoróval, dióval. Mindegyikkel egész más, másképp finom.

20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
3 tojás fehérje
vanília
1 púpos teáskanál fahéj

Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük vele még keményebbre. 4 – 5 ek habot tegyünk bögrébe és lefóliázva a hűtőbe. A többi habba keverjük el a vaníliával és fahéjjal elkevert mandulát. Óvatosan dolgozzunk a habbal, de így is meglehetősen kemény tésztát kapunk. A tésztát is csomagoljuk fóliába és hagyjuk a hűtőben egy órára.

Nyújtsuk  6 – 8 mm vastagra és szúrjuk ki karácsonyi formákkal. A tradíció szerint csillagokat kéne csináljunk belőle, de más formákkal sem rontjuk el.

Vegyük elő a félre tett cukros habot és késsel kenjük meg mindegyik süti tetejét. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és 170 fokos sütőben süssük 15 – 20 percig. Egész fehér kell maradjon, a képen láthatókat pár perccel hamarabb kellett volna kivenni.

Létezik olyan változata is, amit kisülés után vonnak be cukorglazurral. Szerintem ez szebb, viszont az a megoldás jól jön akkor, amikor nem akar összeállni a tészta és el kell használjuk bele a kenéshez félretett habot.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos