Karácsonyi mákos, ezúttal sósan
Szerintem az éves cukoradagunk jelentős része fogy el az év utolsó heteiben, időnként jól esik valami sós is. Annyira legyünk stílusosak, hogy legalább a mákkal utalunk ebben is a Karácsonyra. Azért az év más szakában is érdemes megsütni, gyors, egyszerű és nagyszerű rágcsa.
25 dkg vaj (margarin)
40 dkg liszt (felesben finom és rétes)
10 dkg reszelt sajt
5 dkg darálatlan mák
0,5 cs sütőpor
tejföl
só
Ennél egyszerűbb tésztát nem nagyon ismerek. Egyszerűen mindent dobjunk bele a tálba, gyúrjuk tésztává. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy jól kezelhető, rugalmas tésztánk legyen. Nyújtsuk ki, szúrjuk ki tetszés szerinti formákkal, ha nagyon sietünk, a derelyemetélővel vágjuk stanglikká. Tegyük tepsibe, kenjük meg a tetejét tejjel és ha van kedvünk hozzá, szórjuk meg pl. szezámmaggal vagy egész mákkal. 200 fokos sütőben 6 – 10 perc alatt elkészül. Kisütéssel együtt is megvan fél óra alatt, akár váratlan vendégek “takarmányozására” is kiváló.
Hú de rohadt jó! Vittem!
Nagyon klassz, én is mentettem!:)
Hogy mit nem rejt még az a feneketlen kosarad!:D