Meggy-cseresznye darált dzsem

Kategória: Befőzés

Gyerekkorom nagy kedvence volt, Édesanyám minden évben tett el ilyet, mikor nagyobbak voltunk, az aktív közreműködésünkkel (magozhattunk unalomig ).

Egyforma mennyiségű meggyet és cseresznyét vettünk, lehetőleg jó fekete cseresznyét, hogy szépen megfesse a lekit. Kimagozás után lemértük, áttekertük a húsdarálón és feltettük főni. Hosszasan főtt, hogy sűrűsödni kezdjen. A lemért gyümölcshús minden kilójára számítva 60 dkg cukrot kevertünk bele. Mikor Anyám kellően sűrűnek ítélte, beletöltötte az alaposan kimosott, a tűzhely szélén melegedő üvegekbe. Rumban szalicilt oldott fel, és két kiskanálnyit öntött minden üveg tetejére. Celofánnal lekötötte és betette a vendégágyba egy paplan alá, másnapig.

Felnőtt fejjel sokat egyszerűsítettem rajta, kihasználva az azóta kaphatóvá vált dolgokat is. A lemért és ledarált gyümölcshúshoz hozzákeverem az eperdzsemnél már említett zselésítőt. Felforralom, majd hozzáadok kilónként 30-35 dkg cukrot, újabbat rottyantok rajta, és már mehet is az üvegbe. Szalicil helyett már régóta kapni nátriumbenzoátot, aminek alig van mellékíze. Mióta csavarkupakos üvegeket használok és lezárás után 10 percre fejreállítom, már semmilyen tartósítószert sem adok hozzá, eláll anélkül is. Bármilyen sütemény megkenésére jól használható, de csak úgy kenyérre vagy kiskanállal is finom. Ha nem szánjuk sütemény kenésére és darabosan szeretjük, nyugodtan kihagyhatjuk a darálást is. Közeli rokona a Fekete Erdő lekvár, meggyszezonban azt sem érdemes kihagyni.

 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos