Gyorstalpaló az internetes vásárlásról

Kategória: Egyebek

Többen kérdezték hozzászólásban és mailben is, hogyan zajlik az internetes vásárlás. Vagy 6 éve vásárolok, nem mondom, hogy heti rendszerességgel, de pártucat alkalommal már biztos.

Mivel foglalkozásom miatt a német nyelvből napi gyakorlatom van, szívesebben vásárolok Németországból, mint mondjuk Amerikából. Van egy olyan előnye is, hogy nem számít importnak. Ha Amerikából hozatunk be nagyobb értékű, elsősorban műszaki, cikkeket, előfordulhat, hogy vámot kell fizessünk rá, amit előre be kell kalkulálni az árba.

Jellemzően olyan dolgokat érdemes vásárolni, amik idehaza nincsenek, vagy aránytalanul drágán érhetők el. Nagyon hasznos segédeszköz a geizhals.at árösszehasonlító oldal, ami az osztrák és német kínálatot öleli fel, lényegesen szélesebb merítéssel, mint az itthoni hasonlók. Azért elsősorban az itthoni árakkal kell tisztában lenni.

Legtöbbször az ebay-t használom, de vásároltam már közvetlenül is. Ehhez kell egy ingyenes regisztráció, a valós adatainkkal, hogy baj esetén tudjunk ügyintézni. Mindegy, melyik ebay oldalon regisztrálunk, milyen nyelven, azzal a regisztrációval más országok oldalairól is vásárolhatunk. Célszerű egy paypal számlát is megnyitnunk. Ez az ebay saját fizetési rendszere, gyakorlatilag a bankkártyánkról húzzák le a pénzt, és nagyon gyorsan megy az átutalás. Nemrég rekordot döntöttem, csütörtök este fizettem, és hétfőn délelőtt hozta a futár a csomagomat Németországból. Bár sima banki átutalásat is elfogad a legtöbb szállító, ami valamivel olcsóbb is, mint a paypal, az utóbbit használva részeivé válunk az ebay vevővédelmi programjának, ami azt jelenti, hogy ha átvert a szállító, megtérülhet a kárunk (ha jól emlékszem 30 EUR fölött, nem kevés mailezés árán).

Ha mindez megvan, semmi se tarthat vissza a vásárlástól, csak a józan önmérsékletünk, amire viszont komoly szükségünk lesz. Rengeteg az 1 eurós ajánlat, amiknél lehet jó üzletet kötni, de nagyon oda kell figyelni a részletekre. Az első a szállítási költség. Ha ezt nem adja meg Magyarországra, akkor minden esetben előre tisztázzuk, ehhez adott a kérdezési lehetőség a termék oldalán. Ne zavarjon, ha közben lejár az ajánlat, ha a nyakán maradt, úgyis felteszi újra, vagy megtaláljuk másnál. Azt is tisztázni kell, hogy ha több darabot veszünk ugyanabból, vagy többféle terméket ugyanattól, számol-e valamilyen felárat, vagy egy díjból megvan az egész szállítás. Ha ezt tudjuk, akkor számolhatjuk ki, hogy megéri-e és licit esetén meddig mehetünk el.

Az egyszerűbb eset a kereskedő, aki fix árakkal dolgozik, mert vagy megveszem annyiért, vagy nem. Sokkal izgalmasabb az árverés, ott hamar elkapja az embert a vadászösztön. Kezdőknek érdemes akár hetekig is figyelni a liciteket. Látni fogják, hogy a fantasztikus árak, az utolsó másodpercekben szédületes mértékben tudnak felkúszni. Ezért kell tudnunk megszabni magunknak a limit árat. Legfeljebb azt adjuk meg ajánlatnak, ne többet. A rendszer ugyanis automatikusan licitál helyettünk, és akinek a zárás pillanatában a legmagasabb ajánlata él, az kapja meg. Nem biztos, hogy azon az áron, amit határként beírt, hanem a második legmagasabb licitet adó áránál, az eladó által beállított licitlépcsőnyi összeggel magasabban (ami jellemzően 1 euro).

Ha megnyertük a licitet, vagy megvettünk egy terméket, fizetni kell. Erre a legtöbb termék oldalán ott a gomb, amit megnyomva túleshetünk a nehezén. A legtöbb szállító a pénz beérkezése után, 1-2 napon belül postázza, de ez is minden oldalon ott van. A szállítási módtól függően pár naptól 1-2 hétig tart, amíg megjön amit vettünk. Feltétlenül ellenőrizzük a hiánytalanságát, sértetlenségét, működőképességét akkor is, ha esetleg ajándékba vettük és később lesz csak aktuális.

Ha minden rendben volt, akkor feltétlenül adjuk le az értékelésünket. Van annak egy sajátos stílusa, amit érdemes kicsit nézegetni. Az értékelés kulcsfontosságú az egész rendszer működése szempontjából. Engem, mint vevőt is minősít, hogy nyugodtan eladhat nekem, akár utánvéttel is (bár ez országhatáron túli szállításnál nem jellemző), és nekem is fontos információt ad az eladó fél megbízhatóságáról. Érdemes megnézni, elsősorban a negatív értékeléseit, mert abból tudjuk megítélni, szabad-e tőle vásárolni, vagy túl nagy a kockázata.

Nagyjából ennyi. A lényege, hogy ne veszítsük el a józan eszünket. Itt sem adnak ingyen semmit se. Az 1 euros kikiáltási árú briliánsról ne higgyük, hogy életünk befektetése lesz.

Most veszem észre, hogy ma ilyen receptmentes napom van, azért ezt majd pótolom ám 😉

 


3 hozzászólás a recepthez: “Gyorstalpaló az internetes vásárlásról”


 1. Daisy says:

  Köszönöm, igazán frappáns választ adtál! Kicsit nehezíti a vásárlást a nyelvtudás hiánya, de megpróbálom a fiam üres perceit hasznossá tenni, hátha érdekli a dolog.

 2. Norbi says:

  „a fantasztikus árak, az utolsó másodpercekben szédületes mértékben tudnak felkúszni” – ez legtöbbször a licitáló szoftverrobotok (Auction Sniper) miatt van, akik figyelik az aukciót és egy adott felső határig automatikusan licitálnak a gazdájuk helyett az utolsó másodpercekben.

 3. Vittore says:

  Sziasztok!

  Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást, gondolom itt a helye, biztos nálatok is előfordult már, hogy egy CD-t, DVD-t, vagy csak egy fan pólót akartatok rendelni a neten, de nem lehetett kérni a Magyarországi szállítást, mert ide le volt tiltva. Köszönhető ez annak, hogy a k.rv. postások mindent ellopnak, azt amerikai bolt meg újra küldi az ellopott dolgot, mert vásárlóbarát! Csak ez hosszú távon nem éri meg neki.

  Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a http://www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

  A regisztráció ingyenes a http://www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

  Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.

  Remélem nem számít reklámnak, csak tele volt a hócipőm, hogy egy csomó helyen nem fogadják el Magyarországot célállomásnak.Írjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos