Fűszeres karácsonyi kekszek, rejtett mandulával

Kategória: Aprósütemények

spekulatius1a

Klasszikus karácsonyi keksz, amit hagyományos formákban készítenek. Ilyen gyönyörű formákat csak Németországban kapni –  ott őshonos ez a recept – de ha eltekintünk az alakjától, otthon is meg tudjuk sütni. A figurák szent Miklós legendaköréhez kapcsolódnak, azokat a szimbolikus figurákat formázzák, amiket a népi vallásosság fontosként kiemelt.

50 dkg liszt
25 dkg (barna) cukor
20 dkg vaj
10 dkg őrölt mandula
12 g sütőpor
2 tojás
kevés vanília
1 kk kardamom
1 kk szegfűszeg
2 kk fahéj
1 kk reszelt citromhéj
tej
víz
mandulaforgács

A lisztet morzsoljuk össze a hideg vajjal, erre a forgókéses aprító a legjobb szerszám, ha elég nagy a tál, hogy beleférjen. Adjuk hozzá a cukrot, sütőport, mandulát és a fűszereket. Ne spóroljunk a fűszerekkel, nagyon illatosra, ízesre jó csinálni. Gyúrjunk tésztát belőle a tojásokkal és annyi evőkanál tejjel, hogy összeálljon. Amikor elválik az edény falától, fóliázzuk be és tegyük a hűtőbe, legalább egy órára.

spekulatius2aLisztezett deszkán nyújtsuk nagyon vékonyra (kb. 3 mm), és szaggassuk ki karácsonyi formákkal. Nagyon egyszerűvé válik, ha eleve téglát formázunk a tésztából és úgy hűtjük be. Utána csak egy éles késsel egyenletes vékony szeleteket kell vágjunk a téglából és megúsztuk a nyújtást szaggatást, igaz egyforma téglány kekszeink lesznek.

Terítsük a mandulaforgácsot lapos tányérba. Vegyük kézbe a kekszeket és ecsettel vizezzük meg a hátoldalát és nyomjuk bele a gyalult mandulába. A mandulázott hátára fektessük, sütőpapíros tepsibe. 180 – 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsül, nem kell pirulnia. Hagyjuk kihűlni és igyekezzünk eldugni Karácsonyig ezt a ropogós, illatos finomságot.

 


1 hozzászólás a recepthez: “Fűszeres karácsonyi kekszek, rejtett mandulával”
Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos