Karácsonyi ágyaspálinka – kiegészítve

Kategória: Alkoholos italok

Egyáltalán nem szeretem, hogy kereskedelmi érdekből nagyon hamar kezdődik a karácsonyi időszak, Vannak azonban olyan dolgok, amikre idejében kell gondolni, ha Karácsonyra kész akarunk lenni velük. Ilyen recept ez az innivaló is.

karacsonyi-agyaspalesz-jokaja-2-500

mazsola
aszalt füge
datolya kimagozva
aszalt szilva kimagozva
vaníliarúd
narancshéj
citromhéj
fahéj rúd
szegfűszeg
kardamom mag
gyömbér
bors

A citrusfélék héját krumplihámozóval vágjuk le, hogy ne maradjon rajta sok a fehér szivacsból, mert az keserűvé teheti. Kicsire nem kell adnunk, annyi fanyarság elfér benne. Tegyük a fűszereket egy széles szájú üvegbe és öntsük nyakon pálinkával, esetleg konyakkal. Nem kell feltétlenül a legdrágább agárdi pálinkát használni hozzá, de azért a szeszes italokat inkább kerüljük. Nem baj, ha erősebb ízű, illatú – akár törköly is lehet – mert a sok fűszer mindent überelni fog. Gondosan zárjuk le és dugjuk el a kamra mélyére. Legalább egy hónapig érleljük, de akár már most is elkészíthetjük. Mivel csupa darabos fűszert használtunk, egy teaszűrővel tökéletesen le tudjuk szűrni. Leszűrés után még egy hónapig hagyjuk pihenni. Aki édesebben szereti, kis mézzel megbolondíthatja. Benne van minden íz, illat, amit hagyományosan a Karácsonyhoz kapcsolunk, és nagyon finom, melegítő itóka.

Folytatás

Kati érdeklődésére inkább itt válaszolok, mert közérdekű lehet, és jó ha az is látja, aki nem bogarássza végig a hozzászólásokat.

Nagyon nehéz pontos mennyiségeket írni, hiszen ez annyi mindentől függ. A házi készítésű dolgoknál az a szép, hogy sose lesz pontosan egyforma, ha többször ismételjük. Természetes fűszerekkel dolgozunk, amik változó mennyiségben tartalmaznak ízanyagokat. Ahogy a szőlő is minden évben más mustot, majd bort ad, a fűszereknek is van évjáratuk, származási helyük és az sem mindegy, mióta állnak a raktárakban, boltba, kamrában. Iparilag ezt úgy oldják meg, hogy egységesített kivonatokat készítenek, és azt adagolják, ezen kívül vannak hivatásos kóstolóik, akik korrigálják a minimális eltéréseket is. Ezt a kóstolgatást, nyelv beledugást mi is megcsinálhatjuk, csak ne úgy kóstoljunk, mint Micimackó: alaposan, fenékig.

Nem akarok ám kitérni a kérdés megválaszolása elől, így megpróbálok valami érdemit is írni. Az aszalt gyümölcsökből néhány szemet szoktam beletenni. Vaníliából egy rudat, hosszában felvágva. Mazsolából egy gyerekmaréknyit, talán 3 – 4 dkg lehet. A citrushéjak mehetnek nyugodtan, csak tényleg igyekezzünk alaposan kivágni a fehér szivacsot belőlük, egy hatalmas vagy két kisebb narancs és 1 – 2 citrom héja.

Az eddigieket nem nagyon lehet túladagolni, legfeljebb nagyon édes lesz, ha sok. Az utolsó öt fűszerrel viszont akár el is ronthatjuk, bár ahhoz is extrém módon kell túladagolnunk. Fahéjból 1 – 2 rúd mehet bele. Szegfűszegből is 10 – 15 szem elfér benne. Kardamom tokocskából sem rontjuk el 10 db beáztatásával. Gyömbérből lehetőleg frisset használjunk, mert a szárítottnak alig marad íze, és vágjunk nyugodtan 3 – 4 cm hosszú darabot, amiről én le szoktam kaparni a héját. Borsból 15 – 20 szemet nyugodtan beledobhatunk, nem lesz csípős tőle.

2 – 3 hét áztatás után szagoljuk, kóstoljuk, és ha valaminek hiányát éreznénk, pótoljuk.

 


2 hozzászólás a recepthez: “Karácsonyi ágyaspálinka – kiegészítve”


 1. Kati says:

  A megjegyzést áthelyeztem ide, hogy később is meglegyen.
  jókaja

  Szia!
  Ne haragudj h ehhez a recepőthez írom a kérdésem,csak azt hiszem a neked írt mail nem jutott el hozzád.A karácsonyi pálinka ügyében zavarnálak,pontos arányok miatt leginkább mert nagyon tartok tőle h elrontom,hisz nem mindegy h egy liter pálinkához egy csomag vagy 5 db szegfűszeg kell és így tovább a többi hozzávalóval is,nem beszélve a borsról mint szintén nagy dilemmáról.
  Köszönöm előre is a segítséget és még1x elnézést h ideírtam.

 2. Nagy Rolf says:

  szia!
  a mennyiségeket értem. viszont azt szeretném tisztázni, hogy ez elég akár 1-2 literhez is?
  ha kevés meg maximum rakok hozzá mindenből ahogy írtad?

  Üdv.:
  N RolfÍrjon megjegyzést


 • - x -

 • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

 • Fontos