Fűszeres ketchup
Kedves barátnénktól kaptuk ezt a receptet. Az a jellegzetessége, hogy a Tőle származó receptekben mindig nagyon sokféle fűszer szerepel, némelyik csak egész kis menyiségben, mégis így áll össze az ízek harmóniája.
2 kg paradicsomhoz veszek
2 tört szegfűborsot
4 tört szegfűszeget
1,75 evőkanál sót
2,75 evőkanál cukrot
2 szál zellerzöldet
4 gerezd fokhagymát
0,7 dl mustáros ecetet
1 nyolcadokba vágott vöröshagymát
1 púpozott mokkáskanál pástétomfűszert
0,5 mokkáskanál kakukkfüvet
10 szem fekete borsot
5 szem fehér borsot
0,5 evőkanál őrölt vegyes borsot
1 mokkáskanál őrölt fahéjat
1 mokkáskanál tört mustármagot
A paradicsomot felkockázom. Egy lábasba tett szűrőbe teszem és hagyom lecsorogni. A lecsorgatott paradicsomot lábasba teszem, a cukor, só és ecet kivételével mindent beleteszek és főzöm úgy fél órát. Ezután átdarálom paradicsompasszírozón, kétszer, vagyis a kijött héjakat még egyszer visszateszem, hogy a sűrűje se maradjon benne. Visszateszem a tűzre, felforralom és hozzáadom a cukrot, sót és az ecetet. Mi sűrűn szeretjük. Apró üvegekbe töltöm, száraz dunsztba teszem hűlni.