Kolbászhússal töltött, füstölt szűzpecsenye
Disznóvágás után kaptuk kóstolóba ezt a ritkaságot. Arrafelé ezt tartják a szűzpecsenye felhasználás legjobb receptjének. Lehet persze vitatkozni arról, hogy egy hirtelen sütésre alkalmas húsnak tényleg nincs-e jobb sorsa sütve, de tartsuk tiszteletben az ízlésüket, már csak azért is, mert egyike a nagyon finom recepteknek.
A tüskepecsenyét – mert Ők így hívják – felszúrják és ráhúzzák a hurkatöltő csövére. (Érdekes nyelvhasználat, hogy a kolbászt is a hurkatöltővel töltjük, nem használatos a kolbásztöltő kifejezés.) Megtöltik a kolbász töltelékével, erősen ügyelve arra, nehogy kipukkadjon. A végét összekötik és hurkot kötnek a madzagból, legyen minél fogva felakasztani. Egy napra beteszik a sonka mellé a sóba, majd a kolbászokkal együtt felfüstölik. Nagyon mutatós dolog egy magyaros hidegtálon is.
Szia!
Már megint egy jó házi “felvágott”! Még mindig jobb felhasználási módja ez a szűzpecsenyének, mint mifelénk, ahol semmi értéke sincs: a disznóvágás napján belevágják a torokpecsenyébe, abba a pörköltfélébe, amit a friss húsból készítenek. Hiába mondom mindig, hogy az egy nemes húsrész, az üzletben szörnyen drága, kár odaprédálni, de nincs aki megértse. Aztán volt, hogy magamravállaltam az ételkészítést és olyankor átcsempésztem a hűtőbe. 😛 Mindenesetre, ez amit most feltettél a blogra, nagyon finom lehet.
Amúgy mindig elcsodálkozom a sok finomságon, amit felteszel (mert követlek ám, csak nem tudok mindig írni), és ezek az üzleti dolgoknak a házi alternatívái nagyon csábítanak. Ha egyszer olyan sütőm lesz, hogy nagyon alacsony hűfokot is tudok állítani rajta, az biztos, hogy rengeteg iylesmit fogunk enni.
Mi is így töltjük fel,csak füstölni nem szoktuk(eddig).A necchálóba(az is a disznótól jön) tekerjük,és egyben megsütjük.Nagyon örülök,hogy közzétetted ezt a receptet!