Fúziós töltött káposzta

Kategória: Disznóhúsok, Egytálételek

fuzios-toltott-kaposztaAki ebben távoli tájak konyháinak ízeit keresi, az csalódni fog. Különböző magyar tájegységek töltött káposzta receptjeinek fúziója ez, amit a konyhás találkozó résztvevői lelkesen belapátoltak. Úgy látszik szerintük is finom lett.

80 dkg darált dagadó
maréknyi gersli
pirított hagyma
2 tk paprika
1 tojás
kömény, majoranna

A gerslit előző este beáztattam, bőséges vízbe, hogy kicsit puhuljon. A hagymát szalonna zsírján megpirítva került a töltelékbe.

Egy jókora fej (a nagyobb társaságra való tekintettel 3,5 kilós volt) káposzta torzsáját alulról körbevágva, ment a nagy fazékba, aminek az alján pár ujjnyi víz forrt. Ahogy a külső levelek puhultak, úgy lehetett lehámozni a fejről. Mindezt addig, amíg elegendő levél nem gyűlt össze a töltelékek becsomagolásához. A nagy fej előnye, hogy a vastag levélnyél kivágása után a fél levelek is kényelmesen megtölthetők.

Van egy teljes sütőt kitöltő, legalább 8 literes cserép edényünk, a sólet, a káposzta abban készül. Ennek az aljára került néhány, a szeletekben kisütött, húsos kolozsvári szalonnából. Rá a 4 méretes fej, világosbarnára sütött, hagymával kevert, kilónyi vecsési káposzta. Fűszerként került rá egy csöves erőspaprika, csombor, majoranna. Következett a töltelékek rétege, aminek a tetejére került a többi sültszalonna szelet. Már csak annyi levet kellett rátölteni, hogy a töltelékek derékig benne üljenek. Ehhez az adaghoz egy liternyi paradicsomlé kellett és 2-3 dl a tegnapi csülök főzőlevéből.

A cserép fedőt rátéve, alaposan körbetekertük folpackkal, hogy nem tudjon a gőze megszökni, és kilötyögés nélkül elautóztathassuk 50 km-re. Így került be a sütőbe, este, 90 fokra beállítva. Reggel kivettük, egy öreg dzsekibe bugyolálva, forrón érkezett a helyszínre, ahol a zöld cserépedényt mindig kitörő örömmel üdvözlik. Ez a bizalom. 🙂

 


1 hozzászólás a recepthez: “Fúziós töltött káposzta”


  1. Neguilla says:

    Jajj,nagyon jól hangzik. Máris megyek és megfőzöm.:-)Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos